Citroenkoekjes met tahin

Citroenkoekjes met tahin

Tahin of tahini

Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad en wordt veel gebruikt in Midden-Oosterse gerechten zoals hummus. Tegenwoordig kun je het gelukkig bij iedere supermarkt krijgen want het is een fantastische smaakmaker. In deze koekjes komt de smaak van de sesampasta goed naar voren en het is weer eens wat anders. Deze citroenkoekjes met tahin zijn heerlijk bros en ze smelten in je mond. Ze hebben een nootachtige smaak en doen me nog het meest denken aan pindakaas. De koekjes zijn niet overdreven zoet en hebben net dat frisse tintje van de citroenzest.

citroenkoekjes met tahin

 

Ik vind het sowieso leuk om veel verschillende dingen uit te proberen met niet altijd voor de hand liggende ingrediënten. Nu is dit in het Midden-Oosten niet zo vreemd want daar maken ze ook halva met tahin, een soort compacte cake met honing. Dat wil ik ook nog weleens proberen te maken maar je kunt het zo kopen bij de Turkse supermarkt!

Ingrediënten en bereidingswijze citroenkoekjes met tahin

Voor ongeveer 26 koekjes

  • 120 gram zachte roomboter
  • 120 gram tahin (sesampasta, te koop bij de toko of supermarkt)
  • 120 gram suiker
  • Rasp van 2 citroenen
  • 240 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius  (hetelucht).
  2. Klop de boter met tahin en suiker romig.
  3. Doe er vervolgens de citroenzest erbij.
  4. Meng de bloem met het bakpoeder en doe het bij het botermengsel.
  5. Vorm balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Druk de balletjes een beetje plat tot een dikte van 1 cm. Maak er eventueel een patroon in met een vork.
  7. Bak tenslotte de koekjes in 15 – 18 minuten gaar tot ze aan de rand licht gekleurd zijn.
  8. Laat de citroenkoekjes met tahin volledig afkoelen.

Hou je wel van nootachtige smaken? Dan zijn deze Speltkoekjes en Peanut butter cookies ook wat voor jou!

Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.