Spanakopita / spinaziefetataart – foodblogswap
Het is alweer het einde van de maand en dat betekent dat ik weer de keuken in dook om iets te maken van een van mijn collega bloggers. Deze keer kon ik kiezen van allerlei lekkers van de blog Eef Kookt Zo. Ik volg Eef al een tijdje via social media en vond het hartstikke leuk dat ik van haar blog mocht koken omdat ze ontzettend lekkere dingen maakt!
Maar er staat nogal wat op haar blog, zoveel keus! Ik wilde deze keer graag iets hartigs maken omdat ik voor de vorige foodblogswaps al iets had gebakken. Alleen vind ik het op een of andere manier makkelijker om een twist aan een zoet recept te geven dan aan een hartig. En toen kwam ik haar bladerdeeg met spinazie & geitenkaas hapje tegen. Spanakopita in een ander jasje.
Spanakopita stond nog op mijn verlanglijstje om te maken dus dit kwam perfect uit. Tijdens mijn studie heb ik een paar maanden in Thessaloniki, Griekenland gestudeerd en daar kon je op iedere straathoek heerlijk gevulde filodeeghapjes halen. Echt zo lekker! Regelmatig haalde ik wel een spanakopita. Ik heb er geen hapje van gemaakt maar heb me meer gehouden aan de klassieke versie dus met feta en alles in een schaal. Superlekker en ideaal als bijgerecht. Thanks voor de inspiratie Eef!
Voor 4 personen
- 450 gram diepvriesspinazie
- 2 rode uien
- 200 gram feta
- 250 gram filodeeg (liefst grote vellen van de Turkse supermark)
- olijfolie
- 2 eieren
- 1 theelepel dille
- een handvol verse platte peterselie
- peper en zout
- extra: vierkante ovenschaal van ongeveer 25 x 25 cm
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Snipper de rode ui.
- Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui.
- Vervolgens mag de spinazie erbij. Laat ontdooien en doe het mengsel vervolgens in een zeef. Zorg dat je het vocht er goed uitdrukt. Laat afkoelen.
- Verkruimel de feta boven een grote kom en meng de eieren erdoor.
- Hak de peterselie fijn.
- Vet de ovenschaal in met olijfolie.
- Leg er een vel filodeeg in zodat de bodem en zijkanten goed bedekt zijn. Als je de grote vellen gebruikt, hangt de helft van het deeg eruit maar dat is juist handig omdat je zo weer makkelijk de bovenkant kunt bekleden. Dek de vellen deeg die je niet gebruikt af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
- Bestrijk het filodeeg in de schaal met een dun laagje olie. Herhaal dit zodat er 6 vellen deeg op elkaar liggen.
- Meng de spinazie door het feta eimengsel.
- Doe de peterselie en dille erbij en breng op smaak met zout en peper.
- Verdel het mengsel over de bodem van de ovenschaal en dek vervolgens af met de vellen filodeeg die er nog uithangen of losse vellen. Stop het goed in aan de zijkanten.
- Bestrijk ieder laagje filodeeg weer dun met olie en bestrijk ook de bovenkant.
- Bak de spanakopita 45 minuten in de oven.
- Kalí orexi (eet smakelijk)!