Koekjes kerstboom

Koekjes kerstboom



Het is altijd leuk om iets te bakken voor de feestdagen! Ik ben gek op december en de maand kan mij eigenlijk niet lang genoeg duren. En dan is er ook nog eens zoveel leuks en lekkers om te bakken dat goed bij die donkere gezellige dagen past. Deze koekjes kerstboom stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken en nu wil ik hem graag met jullie delen. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en het resultaat is erg leuk! Je kunt het zo midden op tafel zetten als aankleding en aan het einde van het kerstdiner kun je er lekker van smullen!
Je hebt niet alle koekjes nodig, die kun je met hetzelfde glazuur ook versieren.

koekjes kerstboom

koekjes kerstboom

Ingrediënten koekjes deeg
• 400 gram bloem, plus extra voor uitrollen
• 200 gram koude boter in blokjes
• 200 gram fijne kristalsuiker
• 1 zakje vanillesuiker
• 1 ei

Ingrediënten Royal icing
• 400 gram poedersuiker
• ongeveer 70 mililiter water
• 10 gram eiwitpoeder (te koop bij taartenwinkels zoals deleukstetaartenshop.nl)
• kleurgel (bijvoorbeeld van Wilton)

Ook nodig: uitstekers in de vorm van een ster in verschillende groottes (ik heb er 5, ooit bij Action gekocht) en spuitzakken

Mix alle ingrediënten in de keukenmachine tot je ziet dat het een geheel gaat vormen. Kneed het daarna kort door tot je een egaal deeg hebt.

Je kunt dit ook met de hand doen. Mix dan eerst de suiker met boter romig, voeg dan het ei tot en tenslotte de bloem. Kneed dit tot een egaal deeg.
Maak het plat en laat het, verpakt in huishoudfolie, minstens een uur rusten in de koelkast.

koekjes kerstboom

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 4 milimeter. Steek de koekjes uit en probeer zoveel mogelijk koekjes uit het deeg te halen. Dit doe je omdat er bij iedere keer dat je het deeg opnieuw uitrolt, er meer bloem bij het deeg komt en dan worden ze iets minder strak van vorm.

koekjes kerstboom

Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in 10-12 minuten op 180 graden totdat de randjes licht goudbruin zijn. Laat ze volledig afkoelen.

Voor de Royal icing mix je de ingrediënten door elkaar. Voeg het water niet in een keer toe maar kijk naar de gewenste dikte. Het moet wel op te spuiten zijn maar niet zo dun zijn dat het van je koekje afloopt. Verdeel de icing in verschillende bakjes om hem op kleur te brengen. Ik gebruik de kleurgels van Wilton. Doe wel handschoenen aan want anders loop je dagen met gekleurde handen! Als de kleuren naar wens zijn vul je de spuitzakken. Dit gaat het makkelijkst als je de spuitzak in een hoge maatbeker zet. Knip vervolgens een heel klein puntje van de spuitzak.

Dan kan het stapelen beginnen! Spuit in het midden van het koekje wat icing en plak het volgende koekje erop. Vul de uitstekende randjes van het onderste koekje met icing en ga zo door tot je boom de gewenste hoogte heeft. Versier met parels en ander decoratief strooisel. Laat het in ieder geval een nacht goed drogen!koekjes kerstboom

Wil je liever chocoladekoekjes, vervang dan 50 gram van de bloem voor cacaopoeder.

Misschien vraag je je af waarom ik eiwitpoeder in het glazuur gebruik. Dat doe ik omdat het dan mooi uithardt. Glazuur op basis van poedersuiker en water blijft zacht. Mocht je nou geen zin hebben om eiwitpoeder te kopen dan kun je het vervangen door een eiwit. Je kunt tegenwoordig gepasteuriseerde eiwitten kopen bij AH. Dit zit in een flesje en je vindt het in de koeling in de buurt van de slagroom. Ik zou geen rauw eiwit gebruiken in verband met alle risico’s. Een ander alternatief is chocolade. Smelt gewoon wat chocolade au-bain marie of in de magnetron en plak de koekjes daarmee vast en versier met strooisels die je ook met gesmolten chocolade vastplakt!

Fijne kerstdagen!!

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.