Aardbeientaart met basilicum lemoncurd

Aardbeientaart met basilicum lemoncurd

IMG_9173

IMG_9188

Ik heb altijd veel kruidenplanten in mijn tuin staan: peterselie, tijm, salie, bieslook, oregano en natuurlijk basilicum. Ik koop ieder jaar een plantje bij de supermarkt, splits het in 3-en en zet het in de grond. Zo heb ik een heel seizoen basilicum want het groeit als de beste. Ik maak er vaak pesto van maar wilde het nu ook eens in een taart verwerken. Nu is het natuurlijk volop aardbeienseizoen en aardbeien en basilicum combineren fantastisch met elkaar dus ik wist al welke combi het zou worden.

IMG_9178

Het is dus een taart geworden met een vulling van basilicum lemoncurd. Eigenlijk maak je gewone lemoncurd maar hier voeg je gepureerde basilicumblaadjes aan toe. Proef wel even tussendoor of je de basilicumsmaak voldoende naar voren vindt komen want er zit soms erg veel verschil in de sterkte van de smaak van de blaadjes. En citroen is natuurlijk best overheersend dus aarzel niet om meer basilicum toe te voegen. Ik merk bijvoorbeeld dat de smaak van mijn basilicumplant sterker wordt als ik hem buiten in de grond zet dan wanneer hij binnen staat. De bodem bestaat uit een lekker bros amandelzanddeeg en je garneert het natuurlijk met zoete plakjes aardbei!

Voor 12 – 14 punten

Zanddeeg

  • 200 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram koude boter, in stukjes
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  1. Maak een bergje op het aanrecht van de bloem, het amandelmeel en het zout.
  2. Maak een kuiltje in het midden en leg er de boter in.
  3. Meng de boter met de bloem door je handen tegen elkaar te wrijven tot het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  4. Voeg de suiker toe en meng dit met je vingertoppen door het bloem-botermengsel zonder te kneden (anders wordt je deeg taai)
  5. Maak er een platte ‘koek’ van, verpak in plasticfolie en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast. Maak ondertussen de basilicum lemoncurd.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  7. Vet een vlaaivorm van 26 cm in met boter, vergeet de randjes niet!
  8. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier. Haal het bovenste vel eraf en draai het voorzichtig om boven de taartvorm. Trek dan het andere vel eraf en druk het deeg goed aan in de vorm.
  9. Haal voorzichtig een scherp mes langs de rand van de vorm om het overtollige deeg weg te halen.
  10. Laat het deeg in de vorm weer 30 minuten rusten in de koelkast.
  11. Leg er een vel bakpapier in en doe er bakbonen in. Bak de bodem 20 minuten blind, verwijder dan de bakbonen en bak nog eens 10 minuten tot de bodem goudbruin is.
  12. Laat afkoelen.

Basilicum lemoncurd

  • 114 gram zachte roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 260 ml citroensap
  • 15 blaadjes basilicum (of meer naar smaak)
  • Eventueel wat groene kleurstof
  1. Doe de blaadjes basilicum met 1 eetlepel suiker in de vijzel en stamp tot een puree of pureer het met de staafmixer glad.
  2. Mix de roomboter met de suiker romig. Voeg langzaam de eieren en de eidooiers toe en klop nog 1 minuut. Voeg het citroensap en de basilicum toe.
  3. Zet de kom op een pan gevuld met een laagje water. De kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook.
  4. Laat dit zachtjes garen terwijl je regelmatig roert. De curd is goed als het de achterkant van een lepel bedekt of indien de temperatuur 80 graden Celcius is.
  5. Pureer de curd nog een keer met de staafmixer, zo wordt het extra glad en smeuïg.
  6. Voeg, indien gewenst, wat groene kleurstof toe voor een mooie basilicumkleur.
  7. Zeef de curd in een bak en dek af met plasticfolie.
  8. Zet het in de koelkast tot gebruik.

IMG_9177

Samenstellen taart

  • 500 gram aardbeien in plakjes
  • 300 gram mascarpone
  • 200 gram basilicum lemoncurd
  • extra: basilicumblaadjes ter decoratie
  1. Pureer de mascarpone met de basilicum lemoncurd glad met de staafmixer.
  2. Schep het mengsel in de afgekoelde taartbodem en strijk glad.
  3. Verdeel de aardbeienplakjes er netjes overheen. Garneer met basilicum.
  4. Zet tot gebruik in de koelkast.

IMG_9190



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.