Ga terug Email Link
koffie mousse taart

Koffie mousse taart

Let op: deze taart moet nog minstens 4 uur in de koelkast opstijven
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang cake, taart, Zoete recepten
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • Voor de cakelaag:
  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram pure chocolade
  • 3 eieren, gesplitst
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram cacaopoeder
  • snuf zout
  • Voor de koffie mousse:
  • 2 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 12 gram maizena
  • 160 ml warme melk (ongeveer 25 graden)
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels espresso
  • 3 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 250 gram slagroom

Instructies
 

  • Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Smelt de chocolade en boter au-bain marie (doe de boter en chocolade in een kom die in een pan past. Doe een laagje water in de pan en breng aan de kook. Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt). Laat iets afkoelen.
  • Haal de kom uit de pan en voeg een voor een de eidooiers toe. Roer goed door.
  • Voeg het cacaopoeder en zout toe.
  • Klop de eiwitten met de elektrische mixer schuimig. Voeg rustig beetje bij beetje de suiker toe en klop totdat er stijve pieken ontstaan.
  • Spatel het eiwit door het chocolademengsel.
  • Schep het beslag in de bakvorm en bak 25 minuten.
  • Laat compleet afkoelen.
  • Ga verder met de koffie mousse.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Mix de eidooiers en suiker tot een schuimig bleek geheel.
  • Roer de maizena erdoor.
  • Klop rustig de warme melk erdoor tot het een geheel is.
  • Doe het mengsel in een steelpan en verhit op laag vuur tot het kookt en indikt.
  • Haal van het vuur en roer de koffie en vanille erdoor. Laat het afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Spatel dit rustig door het koffie mengsel.
  • Knijp de gelatine uit en los het met een eetlepel water op in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Roer het door de mousse.
  • Verdeel de mousse over de cakebodem en maak glad met een paletmes.
  • Zet minimaal 4 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de koffie mousse taart voor serveren met cacaopoeder.