Ga terug Email Link
Afdrukken

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercreme

Gang gebak
Trefwoord amandelen, botercrème, kardemom, mandarijnen, witte chocolade
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Rusttijd 2 uur
Porties 14 personen

Equipment

  • 2 springvormgen van 24 cm
  • bakpapier
  • mixer
  • zeef

Ingrediënten

Mandarijnencurd

  • 250 gram roomboter
  • 400 gram kristalsuiker
  • 4 eieren geklutst
  • 260 gram mandarijnensap gezeefd
  • 2 el mandarijnen zeste
  • 2 blaadjes gelatine let op: dit gebruik je pas later!!

Kardemom mandarijnencake

  • 480 ml amandelmelk
  • 1 el mandarijn zeste
  • 70 ml mandarijnensap
  • 2 tl appelazijn
  • 250 gram bloem
  • 170 gram amandelmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl zout
  • 225 gram zachte roomboter
  • 300 gram rietsuiker

Witte chocolade botercrème

  • 400 ml melk
  • 1 tl vanille essence
  • 80 gram kristalsuiker
  • 40 gram maizena
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram witte chocolade gesmolten
  • mandarijnpartjes ter decoratie

Instructies

Mandarijnen curd

  • Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook.
  • Doe de roomboter, suiker en rasp in een kom die groot genoeg is om op de pan te passen zonder dat de bodem het water raakt. Zet het vuur laag.
  • Laat de roomboter smelten. Voeg dan het sap en de eieren toe.
  • Blijf rustig roeren, de curd wordt vanzelf dikker. Als deze de dikte heeft van yoghurt en de achterkant van een lepel bedekt, is hij klaar. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Schenk de curd door een zeef in een lage schaal, dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen.

Kardemom mandarijncake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed 2 bakvormen van 24 cm met bakpapier.
  • Klop de amandelmelk met de mandarijnrasp, het sap en de appelazijn door elkaar. Laat dit even staan.
  • Meng in een andere kom de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, baking soda, kardemom en zout.
  • Klop de roomboter met de mixer romig. Voeg de suiker toe en klop nog 3 minuten luchtig.
  • Voeg afwisselend, in 3 keer, het amandelmelkmengsel en bloemmengsel toe. Stop direct met kloppen nadat het net gemengd is.
  • Verdeel het beslag over de vormen en bak de cakes in zo'n 50 à 60 minuten gaar. Controleer dit met een satéprikker. Laat afkoelen op een rooster.

Witte chocolade botercrème

  • Doe 350 ml melk met de vanille essence in een steelpan en breng al roerend aan de kook.
  • Meng de maïzena met 50 ml melk en de suiker.
  • Giet, als de melk kookt, de helft bij het maïzena mengsel. Doe het daarna weer in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat het nog 1 à 2 minuten indikken.
  • Schep het in een schaal, dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Smelt de witte chocolade au-bain marie of per 10 seconden in de magnetron, waarna je het steeds door roert. Laat afkoelen.
  • Week de gelatineblaadjes voor de mandarijncurd minstens 10 minuten in ruim water.
  • Klop de roomboter luchtig en romig. Voeg de afgekoelde maïzenaroom toe en klop het geheel luchtig.
  • Doe er tenslotte de gesmolten chocolade bij en meng tot een mooie crème. Schep het in een spuitzak en spuit een randje op één van de afgekoelde cakes. Dit dient als dijkje voor de mandarijncurd.
  • Verwarm de gelatine met een eetlepel water tot de gelatine is opgelost. Schep dit door de helft van de mandarijncurd. De rest van de mandarijncurd kun je bewaren en bijvoorbeeld door de yoghurt doen bij je ontbijt.
  • Schep de mandarijncurd in het midden van het botercrèmedijkje en zet de cake even in de koelkast om op de stijven. Leg er dan de andere cake bovenop.
  • Maak de cake af door de zijkanten en bovenkant te bedekken met botercrème. Decoreer met mandarijnpartjes.