Ga terug Email Link
Gâteau Breton aux pruneaux Bretons zandgebak met pruimen

Waan je in Bretagne en maak deze verrukkelijke Gâteau Breton aux pruneaux: Bretons zandgebak met pruimen met dit recept

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 11 uur
Totale tijd 12 uur 10 minuten
Gang gebak
Porties 10 personen

Equipment

  • springvorm 24 cm
  • bakpapier
  • mixer

Ingrediënten
  

Pruimenjam

  • 300 gram pruimen gehalveerd en ontpit
  • 450 ml earl grey thee afgekoeld
  • 1,5 el rum optioneel
  • 1 tl kaneel
  • 135 gram geleisuiker

Zanddeeg

  • 400 gram bloem
  • 200 gram gezouten roomboter gesmolten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eidooiers
  • 1 losgeklopt ei

Instructies
 

  • Doe de gehalveerde pruimen met de thee in een afsluitbaar bakje en laat dit minstens 10 uur in de koelkast weken.
  • Haal de pruimen uit de thee en pureer ze met de rum en kaneel. Voeg eventueel nog wat van de thee toe indien het te dik is.
  • Doe de pruimenpuree samen met de geleisuiker in een steelpan, breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Schep de pruimenjam in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.
  • Maak het deeg door de bloem met de gesmolten roomboter te mengen.
  • Klop de eidooiers luchtig met de kristalsuiker en vanillesuiker. Spatel dit rustig door het bloemmengsel totdat het gemengd is. Zet de kom minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Verdeel het deeg: Gebruik 2/3 voor de bodem en 1/3 voor de bovenkant. Kneed eerst de kleine bal goed door en vorm hier een cirkel van ter grootte van de vorm. Ik doe dat gewoon met mijn handen op een stukje vershoudfolie. Leg de deegcirkel even in de koelkast.
  • Kneed het grotere stuk deeg ook goed door en bekleed hier de bodem mee. Zorg voor een opstaande rand van ongeveer 1 cm. Ik doe ook dit met mijn handen.
  • Verdeel een laagje van ongeveer een halve cm van de pruimenjam over de bodem en dek af met de cirkel deeg voor de bovenkant.
  • Druk de zijkanten goed aan, bestrijk met losgeklopt ei en maak er een ruitpatroon in met een vork. Bak de gâteau Breton in 30 tot 40 minuten goudbruin en laat volledig afkoelen.

Notities

Tip: geen zin om zelf pruimenjam te maken? Koop dan kant- en klare jam van goede kwaliteit.