Ga terug Email Link
Slof met pompoen bavarois en karamel

Slof met pompoen bavarois en karamel

Porties 8 personen

Equipment

  • Sloffenring
  • bolvormige siliconenvorm
  • suikerthermometer

Ingrediënten
  

sloffenbodem

  • 250 gram BrandNewCake taartbodem / koekjes mix
  • 80 gram roomboter
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 ei losgeklopt

Pompoen bavarois

  • 75 ml water
  • 225 + 25 gram suiker
  • 4 eiwitten
  • 8 blaadjes gelatine
  • 200 gram pompoenpuree
  • 2 el pumpkin pie spices
  • 450 gram slagroom

karamel

  • 100 gram suiker
  • 45 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 ml room op kamertemperatuur
  • snuf zout

Garnering

  • 250 ml slagroom
  • 25 gram suiker
  • speculaasjes verkruimeld

Instructies
 

  • Meng de mix met de roomboter en een half ei. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Steek de bodem met een sloffenring uit en leg op een bakplaat.
  • Meng de amandelspijs met de andere helft van het ei en verdeel dit over de bodem van de slof. Laat hierbij een rand van ongeveer 1 cm vrij.
  • Bak de sloffenbodem in 25 - 30 minuten gaar en goudbruin. Verwijder de sloffenring en laat afkoelen.
  • Week de gelatine minstens 10 minuten in koud water en klop de slagroom stijf. Zet deze in de koelkast.
  • Klop de eiwitten met 25 gram suiker stijf en breng ondertussen het water met 200 gram suiker aan de kook. Wanneer de temperatuur 120 graden heeft bereikt, schenk je dit in een dun straaltje al kloppend toe aan de eiwitten.
  • Voeg de uitgelekte gelatine toe en klop tot de kom weer koud voelt.
  • Doe er nu de pompoenpuree en pumpkin pie spices bij en spatel tenslotte de slagroom erdoor.
  • Vul de siliconenvorm met de bavarois en maak de bovenkant glad. Zet de vorm dan een uur in de vriezer. De bavarois die over is, kun je gebruiken als dessert.
  • Verhit voor de karamelsaus de suiker met 2 el water in een sauspan op middelhoog vuur. Laat de suiker volledig smelten, roer niet in de pan, schud hooguit af en toe.
  • Als de suiker helemaal egaal goudbruin is, voeg je klontje voor klontje de boter toe. Roer met een houten spatel. 
  • Neem de pan van het vuur en voeg in een dun straaltje de room al roerend toe.
  • Tot slot voeg je nog een snufje zout toe. Laat het afkoelen, de karamel zal tijdens het afkoelen nog dikker worden.
  • Haal de pompoen bavarois uit de vriezer en druk de bollen voorzichtig uit de vorm. Verdeel ze netjes over de sloffenbodem.
  • Klop ondertussen de slagroom met de suiker stevig en spuit dit decoratief tussen de bollen.
  • Garneer met karamelsaus en verkruimelde speculaasjes. Bewaar de slof in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.

Notities

Je hebt mogelijk teveel deeg, teveel pompoen bavarois en teveel karamelsaus. Geen ramp want van het deeg bak je lekkere koekjes, de bavarois is heerlijk als dessert en je kunt het ook invriezen en de karamelsaus blijft eeuwen goed!