Zoete aardappel courgettesoep met harissa

Zoete aardappel courgettesoep met harissa

Ik vind het toch wel erg jammer dat er geen zacht en zonnig najaar hebben. Die regenachtige dagen ben ik nu al een beetje zat maar gelukkig ben ik, als jullie dit lezen, een weekje Zuid Italië! Ik ben in Puglia, dat ligt in het puntje van de hak. Ik ben er lang geleden vaak geweest (iets met een ex vriendje) waar mijn oude huisgenoot van toen ik in Perugia studeerde woont er ook en die ga ik opzoeken met mijn kinderen. Het is daar nog heerlijk weer dus ik zal daar geen behoefte hebben aan soep maar met het druilerige weer van hier is deze zoete aardappel courgette soep met harissa een heerlijke opkikker!

zoete aardappel courgettesoep met harissa

Lekkere kruidige opkikker met veel groenten

Hij is lekker kruidig door de vadouvan en omdat ik gele courgette gebruikt, heeft de soep een mooi oranje kleurtje. Stiekem heb ik geen echte courgette gebruikt maar patisson. Die kreeg ik pas uit de moestuin van Ilona van worstenbrood en wijn. Aangezien patisson niet zo makkelijk verkrijgbaar is in de supermarkt kun je het recept gewoon met gele courgette maken. Voor de smaak maakt het niet veel uit. Verder is het een eenvoudig recept: je doet alles met elkaar in de pan, brengt het aan de kook en pureert het tenslotte. Ik maak meestal een hele pan voor mezelf zodat ik er lekker mee kan lunchen. Maar dit is ook een fantastisch voorgerecht of een heerlijke opkikker tussendoor.

Zoete aardappel courgettesoep met harissa

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 6 servings

Ingrediënten

  • 400 gram gele courgette, in blokjes
  • 300 gram zoete aardappel, gewassen en in blokjes
  • Een grote ui, in grove stukken
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 250 gram gezeefde tomaten
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 à 2 theelepels harissa
  • 1,5 eetlepel vadouvan
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Zet zet een grote pan op het vuur en verwarm de olijfolie.
  • Fruit de ui en de knoflook een paar minuten op zacht vuur.
  • Voeg de courgette en zoete aardappel toe en bak een paar minuten mee.
  • Doe de bouillon en gezeefde tomaten erbij samen met de harissa. Begin met één theelepel proef later of er nog meer bij moet.
  • Breng alles aan de kook en laat het zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar is.
  • Pureer pureer de soep met de staafmixer en schep er de vadouvan doorheen.
  • Proef of er nog extra harissa bij moet en breng eventueel op smaak met peper en zout.
zoete aardappel courgettesoep met harissa

Wil je nog meer inspiratie voor lekkere soep recepten zodat je de herfst goed doorkomt? Kijk dan ook eens bij deze recepten.

Bewaar dit recept voor zoete aardappel courgettesoep met harissa

Wist je dat je op Pinterest heel makkelijk je favoriete recepten terug kunt vinden? Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals soep, en bewaar dit recept met onderstaande foto.

zoete aardappel courgettesoep met harissa


1 gedachte over “Zoete aardappel courgettesoep met harissa”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.