Doe het water, de citroenschil, 220 g suiker en de vanillezaadjes en leeggeschraapte vanillepeul in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.
Voeg de peren toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het met het deksel op de pan zachtjes zo'n 20 minuten koken. Schep de peren eruit en laat de perenstroop tot de helft inkoken op hoog vuur. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 160 graden, bekleed de springvorm met bakpapier en vet in.
Klop de roomboter met 165 g suiker luchtig en voeg één voor één de eieren toe. Voeg de yoghurt toe en klop kort door. Het kan gaan schiften maar dat komt weer goed.
Roer er 2 eetlepels van de perenstroop door en spatel de bloem, het zelfrijzend bakmeel en amandelmeel erdoorheen gevolgd door de gehakte amandelen en chocolade.
Schep het beslag in de vorm en verdeel de peren erover. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar.
Bestrijk de taart voor het serveren met de rest van de stroop.