Ga terug Email Link
Toscaans brood schiacciata toscana

Toscaans brood - Schiacciata Toscana

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 5 uur
Gang Borrelhapje, brood, lunch
Porties 2 broden

Equipment

  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 500 gram '00 bloem + extra om te vormen
  • 300 gram water
  • 50 ml olijfolie + extra om te bestrijken
  • 1 tl instant gist
  • 1 tl suiker
  • 10 gram fijn zout
  • grof zeezout om te bestrooien

Instructies
 

  • Meng de bloem met de gist, suiker en zout in een ruime kom.
  • Voeg het water en de olie toe en roer met een lepel. Het blijft kleverig.
  • Dek af met vershoudfolie of een badmuts en laat 3 tot 4 uur rijzen op een warme plaats. Dit kan bijvoorbeeld in een dichte oven. Het deeg moet 3 keer zo groot worden.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel in tweeën. Rek het een beetje uit tot 2 rechthoeken en bestrooi met bloem indien nodig. Het moet niet plakken. Vouw elk stuk deeg in drieën, bestrooi met bloem en dek af met plasticfolie. Laat een half uur rusten.
  • Herhaal de vorige stap nog een keer en laat normaals een half uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden. Ik gebruik de pizzastand, dat is onderwarmte met hetelucht. Gebruik anders hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegstukken erop. Stretch ze voorzichtig met je handen tot 2 rechthoeken. Dit doe je door er gewoon met je vingers in te duwen.
  • Bestrijk met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak de Schiacciata Toscana 10 minuten onderin de oven en daarna nog eens 10 minuten in het midden van de oven. Houd in de gaten of het brood niet te donker wordt.
  • Bestrijk het breekbrood direct uit de oven met 4 - 5 eetlepels olijfolie en geniet ervan!

Notities

Tip: je kunt ook 1 groot brood maken. Verdeel het deeg dan niet in tweeën. 
Trefwoord brood, focaccia, italiaans