Ga terug Email Link
koningsdagtaart met gouden kroon

Koningsdagtaart met gouden kroon

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
wachttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur
Gang Tussendoortje
Porties 8 personen

Equipment

  • 3 springvormen van 16 cm
  • paletmes
  • spuitzak
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 330 g BrandNewCake biscuitmix
  • 250 g ei
  • 35 + 250 ml water
  • 200 g BrandNewCake botercrème mix
  • 300 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 2 tl BrandNewCake oranje kleurgel
  • 250 g BrandNewCake witte fondant vanille room
  • poedersuiker
  • BrandNewCake Kleurspray Metallic Goud
  • BrandNewCake bakspray
  • een pot lemon curd
  • 125 g blauwe bessen
  • Optioneel: rood wit blauwe sprinkles en BrandNewCake Schrijftube Glittergel Goud

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht), bekleed de springvormen met bakpapier en vet ze in met de bakspray.
  • Bereid de mix voor de botercrème voor door de mix te mengen met 250 ml water en 1 tl van de kleurgel en laat dit een uur staan op kamertemperatuur.
  • Klop voor de biscuits de mix, 250 g ei , 35 ml water en 1 tl kleurgel 7-8 minuten op de hoogste snelheid en daarna nog 2-3 minuten op lage snelheid.
  • Schep dit in de vormen en bak dit in 20 - 25 minuten gaar. Controleer met een satéprikker en laat ze afkoelen op een rooster. Laat ze in de vorm zitten, dit maakt het makkelijk om straks de bovenkant recht af te snijden.
  • Klop voor de botercrème de roomboter 5 minuten romig. Voeg dan de botercrème mix in gedeeltes toe en klop tot het een gladde crème is.
  • Snijd de bovenkant van de biscuits recht af en haal ze uit de vorm. Stapel ze op elkaar en kijk hoe ze het mooist recht zijn. Gebruik voor de bovenkant de onderkant van één van de biscuits. Steek er aan de zijkanten een cocktailprikker in zodat je precies weet hoe ze op elkaar moeten.
  • Doe de botercrème in een spuitzak en spuit een buitenrand op de bodem. Roer de lemon curd goed door en verdeel over de biscuitlaag. Verdeel hier weer wat blauwe bessen over. Herhaal dit voor de 2e laag.
  • Bestrijk de buitenkant van de biscuit met de botercrème maar wel zodat je er nog enigzins doorheen kunt kijken. Bestrijk ook de bovenkant met de botercrème. Zet de taart in de koelkast om op te stijven.
  • Ga verder met de kroon. Bestuif je werkblad met poedersuiker en kneed het fondant soepel. Rol uit tot een rechthoek van ongeveer 4 mm dik. Steek er, zoals op de foto, halve cirkels uit en vorm tot een kroon om een schaaltje of beker heen. Plak de uiteindes met water aan elkaar.
  • Maak met behulp van een oud lepeltje de punten van de kroon. Rol het patroon in de fondant en snijd het rondom uit. Plak dit mbv water aan de kroon. Maak ook 2 randen waar je met een rietje rondjes in maakt en plak dit aan de boven- en onderkant van de kroon met water. Maak tenslotte nog kleine balletjes, druk die iets plat en plak met water rondom op de kroon. Laat de kroon minstens een nacht drogen op kamertemperatuur zodat hij opstijft.
  • Haal de kroon voorzichtig van de vorm en spuit hem goud met de metallic goudspray. Zet hem op de taart en versier de rand met sprinkles en maak eventueel nog versieringen op de zijkant.
Trefwoord biscuit, blauwe bessen, botercrème, fondant, koningsdag, lemon curd, oranje, taart