Venkel met lamsoor en hazelnoten

Venkel met lamsoor en hazelnoten

Binnen 10 minuten smullen van venkel met lamsoor en hazelnoten

Soms heb je niet veel nodig om te smullen! Deze gebakken venkel met lamsoor en hazelnoten is in al zijn eenvoud gewoon top en je maak het ook nog eens binnen de kortste keren klaar. Ideaal toch?!

venkel met lamsoor en hazelnoten

Wat is lamsoor?

Ik kan me voorstellen dat je in de lente bij lamsoor gelijkt denkt aan de schattig dartelende lammetjes in de wei, maar gelukkig is niets minder waar. We eten niet hun oren op in deze lauwwarme salade met venkel. Lamsoor is een zeegroente. Het heeft zout water nodig om te groeien en je vindt het daarom aan de kust op zilte bodems. Het blad is lang en groen en lijkt op de oren van een lammetje, vandaar de naam. De smaak is zilt, maar niet zo zilt als bijvoorbeeld zeekraal. In de lente is lamsoor in het seizoen dus profiteer ervan als je het ergens kunt vinden. Ik kocht het bij de groentekraam op de markt, maar jouw groentespecialist heeft het vast ook!

venkel met lamsoor en hazelnoten

Venkel met citroen

Om het af te maken, knijp je wat citroensap over deze lauwwarme salade. Citroen is een enorm goede smaakmaker die er bovendien voor zorgt dat je minder zout hoeft toe te voegen. Het maakt het geheel lekker fris en de combinatie met venkel en lamsoor is geweldig. Dit bijgerecht kun je heel goed serveren met een stukje vis en wat gebakken krieltjes. Dan heb je echt voorjaar op je bord!

Venkel met lamsoor en hazelnoten

Gang Bijgerecht
Trefwoord citroen, lamsoor, venkel
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4

Ingrediënten

  • 2 grote venkelknollen in dunne partjes
  • 150 g lamsoor gewassen en uitgelekt
  • 1 citroen sap
  • 1 handje hazelnoten geroosterd en gehakt
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de stukken venkel op middelhoog vuur zo'n 5 minuten.
  • Voeg de lamsoor toe en bak nog kort mee. Knijp het sap van een halve citroen erbovenuit.
  • Breng op smaak met peper en zout, eventueel nog wat citroensap en serveer met de hazelnoten.

Nog meer lentegerechten

De smaken van de lente zijn uniek! In dit seizoen genieten we niet alleen van lamsoor, maar ook van asperges en rabarber. En wat denk je van aardbeien die weer volop te krijgen zijn? Ik heb de lekkerste lentegerechten voor je verzameld: