Rodekool ovenschotel

Rodekool ovenschotel

Rodekool

Rodekool of rode kool (het mag allebei!) is een van de oudste koolsoorten. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, aten wij voornamelijk Hollandse pot en rodekool kwam natuurlijk regelmatig voorbij. Het is, ook vaak door de toegevoegde appel, een toegankelijke koolsoort die er door zijn mooie dieprode kleur bovendien aantrekkelijk uitziet.  De klassieke rodekool met appel is welbekend bij de meesten van jullie maar je kunt er ook goed andere gerechten mee maken zoals red coleslaw en Incagranen met rodekool. Deze keer heb ik er een ovenschotel van gemaakt. Eigenlijk weer ontstaan door restjes eten die overblijven zoals in dit geval wat stoofvlees. Daarnaast krijg je een behoorlijke hoeveelheid rodekool met appel van 1 kool dus daar maak ik dan weer iets anders mee voor de variatie!

Rodekool ovenschotel

Hup, de oven in!

In de oven gebeuren wat mij betreft altijd magische dingen. Bovendien heb je er weinig omkijken naar. Deze rodekool ovenschotel is ook weer zo fijn. Door een lekkere laag polenta op de rodekool en het stoofvlees te doen en dat hup, de oven in te doen, creëer je een heerlijk knapperig laagje dat weer extra textuur geeft aan je gerecht. Daaronder zit dan de romige polenta, zachte, zoete rodekool met voor een extra accent wat cranberries en stukjes stoofvlees. De Hollandse pot in een nieuw jasje met klassieke elementen erin zoals het stoofvlees en de rodekool. De rodekool en het stoofvlees moet je uiteraard wel van tevoren maken maar dat is een kwestie van snijden of aanbraden en daarna laat je het zachtjes stoven dus dat is niet heel ingewikkeld. Voor de toplaag gebruik ik instantpolenta en dat is met een paar minuten klaar. Dus wil je dit maken, dan moet je 1 dag van tevoren wel wat voorbereidingen treffen maar het is het waard! Deze rodekool ovenschotel is trouwens ook heerlijk zonder vlees.

Rodekool ovenschotel

Ingrediënten en bereidingswijze rodekool ovenschotel

Voor 4 personen

  • 600 gram gekookte rode kool met appel
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 200 gram overgebleven stoofvlees
  • 250 gram instantpolenta
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 liter water
  • olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Breng 1 liter water met de bouillonblokjes aan de kook.
  3. Draai het vuur laag en voeg al roerende met een garde de polenta toe.
  4. Kook dit op heel laag vuur zachtjes 2 à 3 minuten.
  5. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  6. Leg de rodekool onderin de ovenschaal.
  7. Bestrooi met de cranberries.
  8. Verdeel het in stukjes gesneden stoofvlees erover.
  9. Schep de polenta op het stoofvlees en egaliseer met een lepel of spatel.
  10. Zet de rodekool ovenschotel nog 15 minuten in de oven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.