Pizza porcini met pancetta

Pizza porcini met pancetta

Sinds we onze pizza oven kochten, ben ik op altijd op zoek naar lekkere combi’s voor op de pizza. Er is gewoon ontzettend veel mogelijk en zo ontzettend lekker! Je kunt wat mij betreft nooit genoeg pizza recepten hebben. Deze week wordt er begonnen aan een overkapping in de tuin zodat we het hele jaar rond kunnen gaan genieten van superlekkere pizza’s en andere gerechten. Ik zie het al helemaal voor me, lekker lange avonden buiten zitten met de warmte van het vuur in de pizzaoven als het fris is. Echt genieten! En dan maak ik deze pizza porcini met pancetta!

pizza porcini met pancetta

eekhoorntjesbrood

Ik ben gek op funghi porcini, ook wel bekend onder de naam eekhoorntjesbrood. Het heeft een heerlijke nootachtige smaak en haalt menig gerecht op! In mijn voorraadkast staat dan ook standaard een potje met gedroogd eekhoorntjesbrood zodat ik dat in de pastasaus of soep kan verwerken. Ik maakte er ook regelmatig een superlekkere risotto mee. In deze pizza krijgt het een hoofdrol en met weinig ingrediënten heb je een fantastische pizza vol met rijke smaken! Dit pizza recept moet je echt proberen!

pizza porcini met pancetta

Voor 4 personen

Bereidingstijd 20 – 30 minuten
exclusief rijstijd

Baktijd

3 – 12 minuten

Niveau
Gemiddeld

Pizza porcini met pancetta

  • 270 gram water
  • 10 gram zout
  • 400 gram bloem
  • 100 gram semolina (tarwegriesmeel, zeer fijn gemalen, te vervangen voor bloem)
  • 5 gram gist
  • 10 gram olijfolie
  • een blik gepelde tomaten (Cirio of ander goed merk)
  • oregano
  • 2 bollen mozzarella
  • 25 gram porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
  • 16 plakken pancetta
  • 8 blaadjes salie
  • 120 gram ricotta
pizza porcini met pancetta

Bereidingswijze pizza porcini met pancetta

  • Begin ongeveer 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg.
  • Doe het zout met het water in de kom van de standmixer of in een grote kom wanneer je met de hand kneed.
  • Roer tot het zout is opgelost en doe dan de bloem, semolina en gist erbij. Meng alles met een houten pollepel. Kneed het deeg 7 minuten als je de standmixer gebruikt
  • Kneed het met de hand door het deeg met je handpalm van je af te duwen terwijl je in het deeg duwt. Draai je deeg vaak zodat je niet alleen maar in dezelfde richting kneedt.
  • Na 1 minuut kneden voeg je de olie toe. Dat doe je in 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
  • Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het is niet nodig dat het volledig glad is maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
  • Laat het deeg vervolgens 10 minuten rusten en verdeel het dan in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk.
  • Bol het deeg zorgvuldig op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt. Vouw de zijkanten van het deegstukje naar binnen. Je duwt zo het midden omhoog. Hier vind je een duidelijk instructiefilmpje.
  • Laat het deeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.
  • Pureer de tomaten tot een gladde saus en scheur de mozzarella in stukken. Laat deze goed uitlekken in een vergiet.
  • Wel het gedroogde eekhoorntjesbrood 15 minuten in heet water en snijd fijn.
  • Verwarm je oven voor op 250 graden Celsius. Het beste resultaat in een gewone oven krijg je met een pizzasteen. Die moet je wel goed voorverwarmen. Hoe lang dat is, is afhankelijk van de dikte. Heb je een houtoven? Zorg dan dat de temperatuur rond de 350 graden Celsius ligt.
  • Haal voorzichtig een bolletje pizzadeeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm. Een duidelijk instructiefilmpje staat hier.
  • Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem en bestrooi met oregano.
  • Beleg de pizzabodems met de fijngesneden porcini en verdeel de pancetta erover.
  • Snijd de salie fijn en strooi over de pizza.
  • Schep vervolgens kleine hoopjes ricotta op de pizza.
  • Bak de pizza in zo’n 4 minuten (houtoven) tot 12 minuten (gewone oven) gaar. 
  • Snijd de pizza porcini met pancetta in punten en serveer direct. 

Ben je ook zo gek op pizza? Hier vind je nog meer pizza recepten:

Ga jij deze pizza porcini met pancetta maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.