jackfruit pompoennuggets met sojadip en chilidip

Jackfruit pompoennuggets met sojadip en chilidip

Ken jij jackfruit al? Ik kende het tot voor kort nog niet maar opeens zag ik het overal op social media voorbij komen en gingen sommige foodies op een heuse jackfruit tour door Amsterdam! Deze fruitsoort kun je op 2 manieren eten: jong of rijp. De jonge jackfruit is hier verkrijgbaar in blik en een fantastisch plantaardig alternatief voor vlees. Jackfruit is neutreaal van smaak en kun je dus perfect marineren. Als je het lang laat sudderen, krijgt het een vlezige structuur en zo kan iedereen genieten van dezelfde maaltijd! In dit recept voor jackfruit pompoennuggets met sojadip en chilidip heb ik wel ei gebruikt dus ze zijn niet volledig vegan maar omdat de nugget vulling vrij vochtig is, kun je ze ook alleen door het pankomengsel halen en zo zijn ze ineens helemaal vegan!

Challenge

Ik werd trouwens volledig beïnvloed door mijn foodie vriendin Andrea van Anniepannie want die was zo enorm enthousiast over jackfruit dat mijn interesse was gewekt. Er is zelfs een heuse #jackfruitchallenge en Andrea had ook nog een #nuggetchallenge dus bij mij gingen de radertjes alweer draaien en zo combineerde ik beide challenges tot een fantastische jackfruit pompoennugget. Ik bracht het op smaak met miso, een voor mij nog vrij onbekend ingredient dat ik pas kreeg van Andrea en omdat ik nog wat norivel had liggen, ging dat er ook doorheen. Echt superlekker deze nuggets! Voor de dips kon ik trouwens niet kiezen welke ik nou lekkerder vond dus je moet ze allebei maar maken 🙂

jackfruit pompoennuggets met sojadip en chilidip

Valk Versmarkt

Om de buitenkant van de jackfruit pompoennuggets nog iets spannender te maken, mengde ik wat zwart sesamzaad door de panko. Deze sesamzaadjes zaten pas in een fantastisch pakket dat ik kreeg van Valk Versmarkt. Valk Versmarkt is een prachtige delicatessenwinkel met een ruim aanbod in Voorschoten. Ernaast zit proeflokaal Mimi waar je heerlijk koffie kunt drinken en kunt lunchen. Ik was er al eens voor een uitgebreide proeverij. Dus mocht je in de buurt zijn: het is een aanrader! En nog even terug naar het koken met jackfruit: bekijk ook eens Andrea’s recept voor Chinese jackfruit pannenkoekjes!

jackfruit pompoennuggets

Voor ongeveer

30 nuggets

Bereidingstijd

30 minuten

Koelen 30 min

Bakken 6-12 min

ingredienten

  • 2 blikken jackfruit
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel donkere miso
  • 1 eetlepel Japanse rijstazijn
  • 200 gram geblancheerde pompoen
  • 6 eetlepels bloem + extra om te paneren
  • peper en zout
  • 2 eieren
  • 150 gram panko
  • 2 volle eetlepels zwart sesamzaad
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels chilisaus
jackfruit pompoennuggets met sojadip en chilidip

bereidingswijze jackfruit pompoennuggets

  • Spoel het jackfruit goed af onder de koude kraan en laat vervolgens uitlekken in een vergiet.
  • Klop een dressing van de sesamolie, gembersiroop, miso en rijstazijn.
  • Doe het jackfruit in een kom en schep om met de dressing. Dek af en laat minstens 30 minuten marineren.
  • Doe dan het jackfruit met de geblancheerde pompoen in de foodprocessor en maal grof.
  • Schep de 6 eetlepels bloem erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe in een diep bord wat bloem, in een ander diep bord de 2 losgeklopte eieren en in een 3e diep bord meng je de panko met het sesamzaad.
  • Neem telkens een halve eetlepel van het jackfruit mengsel en vorm hier een nugget van.
  • Haal deze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het pankomengsel.
  • Verwarm de Airfryer of de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier wanneer je ze in de oven gaat bakken.
  • Bak de jackfruit pompoennuggets met een paar stuks tegelijk in 6 minuten goudbruin in de Airfryer. In de oven kost het wat meer tijd, het zal dan ongeveer 12 minuten kosten.
  • Maak ondertussen de dips voor erbij. Roer 3 eetlepels mayonaise los met de sojasaus en roer voor de andere dip 3 eetlepels mayonaise los met de chilisaus. Voeg meer chilisaus naar smaak toe.

Nog meer lekkere hapjes maken?

Het zwarte sesamzaad heb ik gekregen van Valk Versmarkt. Je kunt het vervangen door normaal sesamzaad. Lees meer over samenwerkingen in mijn disclaimer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.