honing yoghurtcake met gekarameliseerde noten

IMG_0526

De combinatie van honing en noten is goud en daarom is deze honing yoghurtcake met gekarameliseerde honing ook zo’n goed idee!

Lekker ontbijten met yoghurt met honing en noten… hmmm. Of als toetje, hmmm. Het is een gouden combinatie en zo lekker! In Griekenland zie je vaak notenhoning staan: potjes gevuld met heerlijke noten en honing. Je zou het bijna zo leeglepelen haha.

Voor deze cake heb ik me laten inspireren door deze klassieke combinatie. Ik bakte een honing yoghurtcake die ik heb afgetopt met gekarameliseerde noten. Klinkt lekker hè?! En dat is het ook! De cake staat echt binnen hele korte tijd in de oven. Eigenlijk is het hakken van de noten nog het meeste werk. Helaas kan ik het wachten tot de cake klaar is niet versnellen maar het is de moeite waard!

IMG_0527
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 80 gram honing
  • 250 gram yoghurt
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 190 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram roomboter
  • 2 volle eetlepels honing
  • Snuf zout
  • 175 gram gemengde ongezouten noten
  • 100 ml slagroom
  1.  Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius boven- en onderwarmte.
  2. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  3. Doe de eieren met de suiker, honing en yoghurt in een grote kom en klop met een garde tot een glad geheel.
  4. Voeg de olie toe en klop erdoor.
  5. Voeg de bloem, het bakpoeder en zout toe en roer tot het net gemengd is. Het is niet erg als je nog wat klontjes ziet.
  6. Bak de cake in 50-55 minuten gaar. Controleer dit met een sateprikker. Als deze er schoon uit komt, is de cake goed.
  7. Laat de cake afkoelen op een rooster.
  8. Hak de noten grof.
  9. Smelt op laag vuur de roomboter in een pan met dikke bodem.
  10. Voeg de honing toe en laat dit pruttelen tot het karameliseert. Dit zie je aan een goudbruine kleur en je ruikt het.
  11. Voeg een snuf zout en de slagroom toe. Roer goed door en laat nog 1 minuut door pruttelen.
  12. Voeg de noten toe en bak ze nog een paar minuten tot het een goudbruin mengsel vormt.
  13. Laat het een klein beetje afkoelen en schep ze dan over de cake.
IMG_0534

Biologische honing uit Nederland

Wist je trouwens dat wij onze eigen bijen houden? Mijn man is imker en die heeft 6 bijenvolken op een stukje gemeentegrond staan. We hebben 2 keer per jaar een honingoogst en jij kunt daarvan meegenieten. Wil je ook biologische honing uit Nederland? Neem dan een kijkje op onze honingpagina.



2 gedachten over “honing yoghurtcake met gekarameliseerde noten”

  • Mijn cake is compleet mislukt…. Eerst was hij mooi hoog en daarna zakte hij.. hij is nu helemaal niet gaan rijzen. Enig idee hoe dit komt?

    • Hoi Jolanda, wat jammer dat de cake niet gelukt is. Er zijn meerdere oorzaken waardoor een cake niet goed rijst. Ik kan helaas niet achterhalen waar het probleem heeft gezeten. Het kan aan de oventemperatuur liggen, aan de temperatuur van je ingrediënten, hoe lang je gemixt hebt enzovoort. Ik hoop dat het een volgende keer wel lukt! groetjes Debbie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.