Geen lentehoning 2024

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Dit jaar is er helaas geen lentehoning beschikbaar.

Na een eerste opleving qua temperatuur is het de afgelopen tijd flink koud (voor de tijd van het jaar) en ook erg regenachtig. Kou en regen zijn allebei factoren die ervoor zorgen dat bijen minder op pad gaan om stuifmeel en nectar binnen te halen.

Je ziet dat deze dagen heel concreet; De Linde staat sinds een aantal dagen in bloei. In de buurt van Lindebomen ruikt het ook heerlijk ‘zoetig’. Maar het gezoem van bijen is helaas nog niet te horen. Dat zag je ook in het vroege voorjaar, veel bloemen maar weinig bijen. Ook de afgifte van nectar door planten en bomen is iets wat wordt beïnvloed door weersomstandigheden.

Alle nectar die de bijenvolken nu hebben opgeslagen gebruiken ze volop zelf, want in de lente groeit een bijenvolk naar ongeveer 60.000 bijen. En die hebben net als iedereen wel dagelijks wat te eten nodig. Er zijn dan ook veel imkers die op dit moment bijenvolken moeten bijvoeren om sterfte te voorkomen.

We oogsten als imkers alleen het overschot wat bijen qua nectar hebben verzameld maar zelf niet gebruiken, alleen is er gewoonweg bij mijn bijenvolken geen overschot beschikbaar. Ik hoop dat de temperatuur snel stijgt en de hoeveelheid regen vermindert. Dan kunnen we wel zomerhoning oogsten begin augustus.

Het is natuurlijk jammer, maar dat is ook wel weer het mooie aan een natuurproduct. Je bent grotendeels afhankelijk van de natuur en weersomstandigheden. En alles heeft invloed op elkaar. Dat is ook voor een imker duidelijk zichtbaar in de bijenvolken en dus ook in de hoeveelheid honing. Er zijn grote verschillen tussen jaren maar ook binnen de seizoenen in hetzelfde jaar.

Reserveringen
Alle ontvangen reserveringen voor de lentehoning verschuif ik in principe door naar de zomeroogst.
Laat het me vooral even weten als dat niet wenselijk is.

Groeten Oscar
Imker Berkelse honing