Galette met knolselderij en oesterzwammen

Galette met knolselderij en oesterzwammen

Knolgroenten

Eten jullie weleens knolselderij? Deze knolgroente die verwant is aan bladselderij, is natuurlijk niet alleen maar lekker in erwtensoep. Het is een veelzijdige en bovendien budgetvriendelijke groente. Bij ons staat de knolselderij regelmatig op het menu. Ik rooster hem in de oven met wat olijfolie en zeezout of ik maak er een heerlijke puree van met aardappelen. De smaak van de knolselderij is mild en aromatisch. Bovendien is het een gezonde groente en laag in calorieën. Het is een echte wintergroente maar tegenwoordig kun je de knolselderij het hele jaar door goed kopen bij de supermarkt.

galette met knolselderij en oesterzwammen

Galette met knolselderij en oesterzwammen

Ik wilde met dit recept wat heerlijke winterse smaken samen brengen. De oesterzwam is een paddestoelensoort die weinig vocht verliest tijdens het bakken. Het vruchtvlees is zacht en stevig en kan daarom ook goed als vleesvervanger dienen. Ik vond het een mooie combinatie met de knolselderij en maakte er een galette van. Een galette is niets meer dan een bodem van bladerdeeg met daarop diverse ingrediënten. Ik maakte al eens een galette met wortel en biet. Het is lekker om wat roomkaas op het bladerdeeg te smeren, dat zorgt voor wat smeuïgheid. De heks’nboter geeft alles net even wat meer pit.

galette met knolselderij en oesterzwammen

Ingrediënten en bereidingswijze

  • 1 rol bladerdeeg (Tante Fanny)
  • 1 knolselderij
  • 1 ui
  • 4 oesterzwammen
  • een handje walnoten
  • 125 gram roomkaas
  • 2 takjes rozemarijn
  • heks’nboter
  • olijfolie
  • peper en zout
  1. Schil de knolselderij en snijd in blokjes.
  2. Snipper de ui.
  3. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui.
  4. Voeg de knolselderij toe en bak op middelhoog vuur in 25 – 30 minuten gaar. Als je makkelijk met een vork in de knolselderij kunt prikken, is hij goed.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  6. Breng de roomkaas op smaak met peper en zout en de fijngehakte blaadjes van 1 takje rozemarijn.
  7. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat.
  8. Bestrijk met de roomkaas maar laat zo’n 2 cm aan de randen vrij.
  9. Snijd de oesterzwammen in grove stukken en schep ze door de knolselderij.
  10. Breng op smaak met peper en zout en de fijngehakte blaadjes van 1 takje rozemarijn.
  11. Verdeel de knolselderij en oesterzwam over het bladerdeeg en bestrooi met in stukjes gehakte walnoten.
  12. Schep er theelepeltjes heks’nboter op en bak 25 minuten in de oven tot de galette goudbruin is.

galette met knolselderij en oesterzwammen



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.