Chocolademacarons met speculaasroom

Chocolademacarons met speculaasroom

Magische macarons

Oh la la, macarons! Ik vind het altijd een erg verleidelijk koekje. Het is exclusief en ziet er zo snoeperig uit door alle kleurtjes en smaakjes. Deze macaron is helemaal in Sinterklaassferen door de speculaasroom! De macaron is prima zelf te maken maar het kost wel wat tijd. Ik plaatste al eerder een recept voor macarons. Die hebben een andere bereidingswijze maar op beide manieren zijn ze (direct de 1e keer) goed gelukt. Deze is wat minder werk. Ik ben trouwens blij dat ze er zo goed uitgekomen zijn want ik had echt een off-day. Ik kreeg mijn amandelen niet fijn genoeg gemalen dus heb staan klooien om ze door een zeef te krijgen, toen liep weer alle beslag uit mijn spuitzak, zagen de opgespoten macarons er niet uit en duurde het lang voor ze loslieten van het bakpapier. Ik was er bijna mee gestopt maar gelukkig zijn de chocolademacarons met speculaasroom toch gelukt!

Ingrediënten en bereidingswijze chocolademacarons met speculaasroom

Voor ongeveer 20 macarons:

  • 150 gram eiwit, op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne tafelsuiker
  • 180 gram gemalen amandelen
  • 270 gram poedersuiker
  • 10 gram cacaopoeder

Volgens dit boek moet je de eieren 4 tot 5 dagen van tevoren al splitsen en in een schone en luchtdicht afgesloten pot bewaren zodat ze kunnen rijpen. Op deze manier zou je het beste resultaat krijgen. Als je er op tijd aan denkt, zou ik het doen en anders zou ik ze gewoon met vers eiwit maken.

  1. Klop de eiwitten tot glanzende, stevige pieken en voeg geleidelijk de suiker toe.
  2. Zeef de amandelen met de poedersuiker en cacao.
  3. Meng alles goed door elkaar.
  4. Schep het geklopte eiwit met een grote spatel door de droge ingrediënten en meng alles goed. (je hoeft het eiwit niet door het mengsel te ‘vouwen’)
  5. Neem een plastic deegschraper en bewerk het mengsel verder (de macaronnage). Druk de schraper stevig aan en ga ermee heen en weer om de zuurstof uit het eiwit te persen. Doe dit maximaal 5 minuten tot je een mooi glad mengsel hebt.
  6. Het resultaat moet een zacht en glanzend mengsel zijn dat in een ‘lint’ van de schraper druipt.
  7. Schep het mengsel in een spuitzak met glad mondje. Draai eerst de zak boven het spuitmondje dicht.
  8. Het vullen gaat het makkelijkst als je de spuitzak in een hoge maatbeker zet.
  9. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  10. Spuit cirkels van 4 cm doorsnede op het bakpapier. Je kunt hiervoor eerst rondjes met behulp van een glas tekenen aan de achterkant. Houd voldoende tussenruimte aan omdat ze gaan uitlopen.
  11. Laat de cirkels in 30 minuten steviger worden (croûter). Die zorgt voor het ontstaan van voetjes (pieds) die van een macaron een macaron maken. Ze zijn klaar om de oven in te gaan zodra ze stevig aanvoelen.
  12. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.
  13. Bak de macarons in het midden van de oven in ongeveer 10-12 minuten gaar.
  14. Controleer ze na 8 minuten. Raak de bovenkant van het bolletje aan en beweeg je vinger zachtjes heen en weer. Als hij licht beweegt, bak je ze nog 3-4 minuten tot ze stevig zijn.
  15. Laat de macaronbolletjes na het bakken afkoelen op de bakplaat.

Speculaasroom

  • 50 gram eidooier
  • 60 gram suiker
  • 25 gram maizena of bloem
  • 250 gram melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 25 gram boter
  • 1 à 2 theelepels koek en speculaaskruiden
  1. Klop de suiker met de eidooier los.
  2. Voeg de bloem toe en klop goed door.
  3. Breng de melk met de vanille aan de kook.
  4. Verwijder het vanillestokje en giet de helft van de melk al roerend bij het bloem-eimengsel.
  5. Doe alles terug in de pan en klop hard tot het dikker wordt. Er moet een satéprikker rechtop in blijven staan.
  6. Haal de pan van het vuur en klop de boter en speculaaskruiden erdoor.
  7. Giet op een bord, bedek met vershoudfolie en laat afkoelen.

Macarons vullen

  1. Doe de afgekoelde en opgesteven speculaasroom in een spuitzak.
  2. Draai de helft van de macarons om zodat de platte kant boven komt te liggen.
  3. Spuit wat vulling op iedere platte kant.
  4. Leg er vervolgens nog een macaron op en druk dat met een ronddraaiende beweging op de vulling.
  5. Voor het beste resultaat laat je de macarons eerst 24 uur rusten in de koelkast

 

Bron: recept macarons uit Mad about Macarons! door Jill Colonna


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.