Bramen lavendeltaart

Bramen lavendeltaart

Bramen lavendeltaart geïnspireerd door Frankrijk

Ook tijdens de vakantie bak ik door. Ik plukte bramen en lavendel vind je in Frankrijk overal dus zo ontstond deze heerlijke bramen lavendeltaart. Frankrijk blijft een mooi vakantieland en er is altijd genoeg te doen en te zien. Wij zaten eerst een weekje in de Limousin en ik vind het daar echt heerlijk. Ondanks het hoogseizoen is het er super rustig en je hebt er mooie bossen, meren en strandjes. Ik heb herten gezien en roofvogels, je zit daar altijd midden in de natuur. Ik kook en bak tijdens vakantie graag met lokale producten dus deze taart paste daar ook goed bij!

bramen lavendeltaart

Hypermarchés

Boodschappen doen is altijd een hele belevenis in het buitenland. In Frankrijk heb je van die ontzettend grote hypermarchés en je kunt er uren in ronddwalen haha. De kinderen vinden de visafdeling altijd erg interessant en ik vind het vooral leuk om regionale, typisch Franse dingen te ontdekken. Ik heb dit jaar niet veel mee naar huis genomen. Eigenlijk alleen wat chocolate chips om koekjes mee te bakken en kastanjepuree. Daar wil ik nog een keer iets mee gaan bakken en in Nederland is dat moeilijk te krijgen.

Bramen en lavendel

Er waren in de omgeving ook volop bramen te plukken en alhoewel ik deze vakantie niet ontzettend uitgebreid gekookt heb, had ik wel zin om iets met de bramen te bakken. Ik vond ook dat er lavendel in moest want ik vind lavendel typisch Frans en ook heel erg lekker in gebak. Kies voor de al wat gedroogde bloemetjes. Die kun je gewoon uit je tuin halen! De combi met bramen is ook verrukkelijk! Het is een behoorlijke hoeveelheid, je kunt dus ook de helft maken maar ik zou gewoon wat je niet op krijgt invriezen voor later. En wist je dat je bramen ook heel goed in een vleesgerecht kunt gebruiken? Kijk maar eens naar dit recept, heerlijk! Kip met bramen en gebakken geitenkaas

bramen lavendeltaart

Bramen lavendeltaart

Gang gebak
Trefwoord bramen, lavendel
Bereidingstijd 30 minuten
Oventijd 1 uur 15 minuten
Porties 12 personen

Equipment

  • 1 rechthoekige bakvorm of ovenschaal van ongeveer 35 x 25 cm of een ronde vorm

Ingrediënten

Bodem en crumble

  • 200 g suiker
  • 425 g bloem
  • 1/4 tl zout
  • 340 gram koude roomboter in blokjes
  • 1 tl gedroogde lavendelbloemetjes fijngehakt

Bramenvulling

  • 4 eieren
  • 350 g suiker
  • 225 g zure room
  • 110 g bloem
  • snufje zout
  • 1 tl gedroogde lavendelbloemetjes fijngehakt
  • 500 g bramen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  • Vet de vorm in en bekleed met bakpapier.
  • Maak de korst. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en druk op de pulseknop tot het op grof broodkruim lijkt. Dit kan ook met de hand. Snijd dan de boter met 2 messen door het bloem / suiker / lavendelmengsel.
  • Houd 1/3 van het korstdeeg apart en zet koud weg.
  • Doe de rest van het korstdeeg in de schaal en druk goed aan. Bak de bodem in 15 – 20 minuten goudbruin.
  • Bereid ondertussen de vulling. Klop de eieren goed door elkaar.
  • Voeg de suiker, zure room, bloem, zout en lavendelbloemetjes toe en klop tot een glad geheel.
  • Spatel rustig de bramen erdoor en verdeel het mengsel gelijkmatig over de gebakken bodem.
  • Verdeel de rest van het deeg erover. Bak in ongeveer 50 – 60 minuten licht goudbruin.
  • Laat volledig afkoelen en snijd in stukken.
  • Bewaar de bramen lavendeltaart maximaal 3 dagen in de koelkast

Ingrediënten en bereidingswijze bramen lavendeltaart

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  2. Vet de ovenschaal in en bekleed met bakpapier.
  3. Maak de korst. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en druk op de pulseknop tot het op grof broodkruim lijkt. Dit kan ook met de hand. Snijd dan de boter met 2 messen door het bloem / suiker / lavendelmengsel.
  4. Houd 1/3 van het korstdeeg apart en zet koud weg.
  5. Doe de rest van het korstdeeg in de schaal en druk goed aan. Bak de bodem in 15 – 20 minuten goudbruin.
  6. Bereid ondertussen de vulling. Klop de eieren goed door elkaar.
  7. Voeg de suiker, zure room, bloem, zout en lavendelbloemetjes toe en klop tot een glad geheel.
  8. Spatel rustig de bramen erdoor en verdeel het mengsel gelijkmatig over de gebakken bodem.
  9. Verdeel de rest van het deeg erover. Bak in ongeveer 50 – 60 minuten licht goudbruin.
  10. Laat volledig afkoelen en snijd in stukken.
  11. Bewaar de bramen lavendeltaart maximaal 3 dagen in de koelkast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.