Boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling

Boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling

Bijzonder dessert

Boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling. Heb ik je aandacht? Klinkt bijzonder he? En dat is het natuurlijk ook want zo vaak eet je geen drop in een gerecht. Wel zo als snoepje maar in dit recept ga je er een heerlijke panna cotta achtige vulling mee maken. Dit is echt een recept dat je moet uitproberen. Ik kan je wel zeggen dat de combi ontzettend lekker is maar het is gewoon zo bijzonder én ook heerlijk dat je het zelf moet ervaren!

boltaartjes van baileysmousse met een dropvulling

Drop workshop

Je vraagt je misschien af hoe ik erop kwam om iets met drop te gaan maken. Het is alweer even geleden maar vorige maand was ik op uitnodiging van Italiano drop bij Kookschool Keizer Culinair om te gaan koken met, jawel, drop! Uiteraard heb ik weleens van dropijs gehoord maar ermee koken, hmm, dat is toch wel iets nieuws! Ik eet eigenlijk zelden drop. Ik vind het wel lekker maar ik eet het liefst hele zoute drop en dat is weer niet zo gezond haha. En aangezien ik al genoeg bak, moet ik niet ook nog aan de dropjes gaan. In ieder geval was ik wel enorm geïntrigeerd door het koken met drop dus ik wilde heel graag bij deze workshop zijn!

Koken en dineren

Het was erg gezellig omdat ik een hoop bekenden tegenkwam en we mochten met wel hele bijzondere producten werken! Cocquilles, kalfstong, ingrediënten die je thuis toch niet zo snel bereid. De workshop werd gegeven door 2 bevlogen chefs die ook de workshop bij sterrenrestaurant de Librije verzorgen dus we waren in goede handen. Omdat we met een behoorlijk groot aantal waren, werden we in groepen verdeeld om samen aan een gerecht te werken. Ik droeg mijn steentje bij aan het voorgerecht en met zijn allen hebben we een heerlijk diner op tafel gezet. Helaas moest ik op tijd de trein halen dus het bijzondere dropijs heb ik niet geproefd maar de rest was verrukkelijk! En ik was helemaal geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met drop.

Baileys met drop

Deze combinatie heb ik uiteindelijk bedacht omdat ik ‘s avonds weleens een glas Baileys drink en die dag nog een dropje uit de goodiebag had gesnoept. Ineens dacht ik: hé, die Baileys is vast heerlijk met drop dus ik ben weer naar de keuken gerend en heb met een dropje in mijn mond een slok Baileys genomen. Het is echt een match made in heaven en deze boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling zijn superlekker!

Tips

Het recept is niet moeilijk om te maken ook al ziet het er zo uit. Ik heb van die siliconen bolvormen in 2 maten maar je kunt ook 2 kommetjes gebruiken die elk iets groter zijn dan de ander. Bekleed ze dan wel met plasticfolie en dan lukt het ook. Ze zullen dan alleen niet zo glad uit de vorm komen. Ik gebruikte de Milanese drop en daar zitten zowel zoete als zoute dropjes in. Je kunt dus zelf bepalen of je een wat zoetere vulling wilt of juist een wat zoutere door de dropjes te selecteren. Ik gebruikte ongeveer half zoet en half zoute drop.

boltaartjes van baileysmousse met een dropvulling

Boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling

Recipe by Debbie
Aantal

6

personen
Koken en samenstellen

3

hours 

Ingrediënten

  • Drop panna cotta

  • 100 gram Milanese drop (Italiano)

  • 250 ml slagroom

  • 2 blaadjes gelatine

  • extra: bolvormpjes van 5 cm

  • Baileys mousse

  • 150 gram pure chocolade

  • 60 ml Baileys

  • 200 ml slagroom

  • 1 tl vanille essence

  • 50 gram poedersuiker

  • 4 blaadjes gelatine

  • bolvormpjes van 6 cm

  • Chocoladeshortbread

  • 100 gram poedersuiker

  • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur

  • 300 gram bloem

  • 100 gram pure chocolade

  • snuf zout

Bereidingswijze

  • Begin met de drop panna cotta. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.
  • Doe ondertussen de drop met de slagroom in een steelpan en breng op laag vuur aan de kook.
  • Laat de drop al roerend oplossen en haal de pan van het vuur.
  • Los de gelatine op in het room dropmengsel en verdeel het over de kleine bolvormpjes.
  • Zet de vorm in de vriezer en ga verder met de Baileys mousse.
  • Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.
  • Hak de chocolade fijn en doe dit in een grote kom.
  • Doe de Baileys met 30 ml slagroom in een steelpan en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en los de gelatine erin op.
  • Klop 170 ml slagroom met de vanille stijf.
  • Giet het Baileys roommengsel over de chocolade en roer tot er een egale massa ontstaat.
  • Spatel de opgeklopte slagroom rustig door het Baileys roommengsel.
  • Vul de grotere bolvormen voor de helft met mousse en duw de bevroren dropvulling in het midden in de Baileys mousse.
  • Bedek met nog een klein laagje mousse en zet dit in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Klop de roomboter met de poedersuiker romig.
  • Hak vervolgens de chocolade in stukjes en smelt au-bain marie of in de magnetron in intervallen van 10 seconden.
  • Doe de iets afgekoelde gesmolten chocolade bij het botermengsel en klop nog even door.
  • Voeg de bloem en een snuf zout toe en meng tot het een geheel is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm een rechthoek van het deeg die groot genoeg is om er 6 cirkels uit te steken ter grootte van de grootste bolvorm.
  • Vervolgens egaliseer je het met de bolle kant van een lepel en bak het shortbread in 15 minuten gaar.
  • Laat 5 minuten afkoelen op een rooster en steek er met een koeksteker cirkels uit.
  • Haal de boltaartjes uit de vriezer en haal ze voorzichtig uit de vorm.
  • Leg elk boltaartje op een chocoladekoek.
  • Laat ze ontdooien in de koelkast en rasp er nog wat pure chocolade over.
  • Serveer tenslotte de boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling op een mooi bordje als dessert of luxe gebakje!
De drop voor dit recept is beschikbaar gesteld door Italiano drop. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


4 gedachten over “Boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling”

  • Hoi Debbie,

    Voor kerst had ik dit toetje als nagerecht gemaakt. Tijdens het maken viel me al op dat er zoveel gelatine gebruikt werd en dat bleek tijdens het eten ook. Het was echt super vast van structuur allemaal.

    Weet je zeker dat de hoeveelheden kloppen?

    Voor mij een uitdaging om het nog een keer te proberen, maar dan met meer luchtigheid zodat ik de smaken ook echt goed kan proeven.

    Groetjes,
    Esther

    • Hoi Esther,

      Wat jammer dat ze zo vast waren van structuur. In principe klopt de hoeveelheid gelatine. Per 85 ml gebruik je 1 blaadje gelatine maar in de mousse kun je ook 4 blaadjes gebruiken omdat de chocolade natuurlijk ook weer opstijft. Ik ga het aanpassen in het recept.

      Fijne jaarwisseling alvast!
      groetjes Debbie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.