Groene aspergerisotto met raapstelenpesto

Groene aspergerisotto met raapstelenpesto

Groene asperges

Zoals jullie deze week al konden lezen, houd ik erg van asperges. En stiekem vind ik groene asperges het lekkerst! Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed dat ze meest maar mondjesmaat te krijgen zijn en dat ze ook nog eens erg prijzig zijn. Blijkbaar zijn ze in Nederland niet zo populair want toen ik in Italië studeerde, waren ze altijd volop verkrijgbaar en betaalbaar. Nou ja, ik laat me er niet door weerhouden en als ik ze vind, neem ik ze gelijk mee! Als je dan deze groene aspergerisotto met raapstelenpesto maakt, kun je er helemaal goed van genieten!

Risotto maestro 2016

Vandaag wilde ik risotto maken omdat ik mee ga doen aan de wedstrijd ‘Risotto Maestro 2016’ van Francescakookt in samenwerking met Riso Gallo. Ik bereid graag risotto, je kunt er zoveel kanten mee op. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten tijdens het bereiden van een goede risotto. Zo kun je geen risotto maken zonder goede risotto rijst! Ik gebruik altijd arborio rijst maar carnaroli is ook een goede om risotto mee te bereiden. Deze rijstsoorten hebben een halfharde korrel en een hoog zetmeelgehalte. Hierdoor nemen ze veel vocht op. Spoel de rijst van tevoren dan ook niet af want dan spoel je al het zetmeel weg. Een ander belangrijk aspect is tijd! Risotto bereiden is niet moeilijk maar het kost wel tijd en geduld. Er zijn recepten die beweren dat je in één keer de bouillon bij de rijst moet doen maar dit is echt vloeken in de kerk voor de Italianen. Piano piano (langzaamaan) hoor je een risotto te bereiden dus geniet ervan, zet je favoriete muziek op en ruim vast de vaatwasser in, dat scheelt na het eten weer tijd! Deze groene aspergerisotto met raapstelen is een genot, ik weet zeker dat je ervan zult smullen!

Ingrediënten en bereidingswijze groene aspergerisotto met raapstelenpesto

Voor 4 personen:

  • 300 gram risottorijst
  • 1 rode ui
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 350 gram groene asperges
  • 200 gram raapstelen
  • 50 gram walnoten en extra om te garneren
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden
  • 20 gram roomboter
  • 50 ml medium dry sherry of witte wijn
  • 125 gram magere spekreepjes
  1. Snipper de ui.
  2. Snijd een stukje van de onderkant van de asperges af en snijd ze in stukjes van 3 centimeter. Houd de kopjes apart.
  3. Breng 1,5 liter water aan de kook en blancheer hierin de asperges (behalve de kopjes) 4 minuten. Voeg de aspergekopjes de laatste 2 minuten toe.
  4. Haal de asperges uit de pan en zet apart.
  5. Los de bouillonblokjes op in het water.
  6. Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
  7. Bak de spekreepjes zachtjes uit in een droge koekenpan.
  8. Verhit een ruime koekenpan en schenk hier 3 eetlepels olijfolie in.
  9. Fruit de ui zachtjes.
  10. Doe vervolgens de risotto erbij en bak de korrels ongeveer 2 minuten.
  11. Blus af met de sherry of witte wijn. Vervolgens voeg je soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Roer steeds goed, ook langs de randen en zorg dat alle rijst met de bouillon in aanraking komt.
  12. Zodra het vocht is opgenomen, kan de volgende soeplepel bouillon erbij. Het vuur staat de hele tijd laag. Risotto maken kost tijd. Blijf roeren en bouillon toevoegen.
  13. Was ondertussen de raapstelen grondig schoon.
  14. Pureer voor de raapstelenpesto met de staafmixer of keukenmachine 75 gram raapstelen, 50 gram parmezaanse kaas, de walnoten, 1 tl Italiaanse kruiden en 6 eetlepels olijfolie.
  15. Als de pesto te dik is, voeg je nog wat extra olijfolie toe.
  16. Breng op smaak met peper en zout.
  17. Snijd de rest van de raapstelen in stukjes, ook de stelen.
  18. Als de risotto bijna gaar is, dat wil zeggen dat hij zacht is maar nog wel bite heeft, dan voeg je de raapstelen en asperges toe.
  19. Roer goed door, de raapstelen slinken snel.
  20. Voeg als laatste de roomboter en de rest van de parmezaanse kaas toe en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
  21. Serveer met extra walnoten, de pesto en nog wat parmezaanse kaas.

Tips:

  • Blijf steeds roeren in de risotto. Zorg dat elke korrel met de bouillon in aanraking komt
  • een goede risotto ‘loopt’ op het bord. Het moet smeuïg zijn.
  • Neem je tijd. Risotto bereiden kost meestal wel 45 minuten. Dat is het zeker waard!
  • Koop een goede kwaliteit risotto rijst
  • Kun je geen raapstelen vinden, vervang deze dan voor spinazie

Lekker genieten van risotto kan ook met: Risotto met broccoli of Risotto met prei en Hollandse garnalen



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.