Appelcake met havermout crumble

Appelcake met havermout crumble

Ik hou echt enorm van bars of squares zoals ze in Amerika vaak bakken. Vaak is dit gebak dat uit meerdere laagjes bestaat. Ik vind die combinatie onweerstaanbaar. Ik heb al eens een recept geplaatst voor appel kaneel kruimel cake met amandelen maar denk niet dat het hetzelfde is. Deze appelcake met havermout crumble is weer heel anders qua structuur en qua smaak. Het is lekker chewy en smeuïg. Het is ook nog eens zo gemaakt dus ideaal als je nog snel even iets wil maken. Ze blijven ook zeker een week goed in de koelkast of je kunt ze invriezen.

appelcake met havermout crumble
appelcake met havermout crumble

Snel recept met appel

Ideaal vind ik dat! Van die recepten waarmee je snel iets lekkers in de oven schuift. Geen gedoe met deeg laten rusten in de koelkast, deeg uitrollen of andere bijzondere toeren. Gewoon alles mengen, stukjes appel erdoor en hop in de vorm. Het hoeft allemaal niet zo netjes, lekker wordt het toch wel. Deze appelcake met havermout crumble is zo’n recept. Pas had ik hem gemaakt met nog een laag van plakjes appel tussen de cake en de crumble laag. Ook een aanrader.

appelcake met havermout crumble
appelcake met havermout crumble

Kies jouw favoriete appel

Ik gebruik meestal Elstar appels. Dat zijn mijn favoriete appels want ze zijn lekker friszoet. Gebruik gewoon jouw favoriete appel maar let wel op dat deze een beetje stevig is. Voor deze cake kun je ook elke bakvorm gebruiken die je wil. Ik heb een vierkante vorm maar dit beslag bak je ook prima in een springvorm. Het voordeel van een vierkante of rechthoekige bakvorm vind ik dat je dan het bakpapier er makkelijk inlegt en gelijk de randen bedekt. Anders moet je toch de randen gaan invetten 🙂

appelcake met havermout crumble

Appel en kaneel

De combinatie van appel en kaneel is toch echt geweldig! Die geur van de kaneel en dan in combinatie met de frisse appel, heerlijk. Echt een match made in heaven. Tel daar een verrukkelijk laagje bij op van havermout gecombineerd met kaneel en je hebt een super tussendoortje voor bij de koffie of thee. Het is stevig genoeg om mee te nemen voor onderweg en je maakt met dit recept gelijk een heleboel stukjes.

appelcake met havermout crumble

Appelcake met havermout crumble

Gang cake, Tussendoortje
Trefwoord appel, appelcake, kaneel
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 16 stukjes

Equipment

  • bakvorm

Ingrediënten

cakelaag

  • 115 gram roomboter
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 130 gram rietsuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 300 gram gezeefde bloem
  • 2 appels in blokjes

Crumble

  • 80 gram havermout
  • 50 gram rietsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 40 gram bloem
  • 50 gram roomboter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkante vorm van 30 x 30 cm met bakpapier.
  • Klop de boter met de bruine basterdsuiker en rietsuiker romig.
  • Voeg de eieren, vanille extract, kaneel, zout en bakpoeder toe en mix goed door.
  • Doe dan de bloem erbij en klop het erdoor.
  • Schep de appelblokjes erdoorheen.
  • Verdeel het beslag over de bakvorm.
  • Maak de crumble door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
  • Schep de crumble over het beslag en verdeel gelijkmatig.
  • Bak de appelcake in ongeveer 45 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen en snijd in vierkantjes.
appelcake met havermout crumble


6 gedachten over “Appelcake met havermout crumble”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.