Alles over wortels

Alles over wortels

Het is tijd voor een nieuwe rubriek op Deb’s Bakery & Kitchen! Vanaf nu krijgen jullie iedere maand een artikel met daarin een bepaalde groentesoort in de hoofdrol en meer info over wat je er allemaal mee kunt. Ik ben zelf gek op groenten en ik varieer heel vaak met de bereidingswijze ervan. Zo kom je tot hele andere gerechten, structuren en smaken. Januari trap ik dan ook af met alles over wortels.

alles over wortels

Zelf wortels verbouwen

Bospeen, waspeen, winterpeen, … het zijn allemaal types wortelen die in Nederland verkocht en gegeten worden. Toen ik nog een moestuin had, verbouwde ik ze ook zelf. Misschien jij ook wel want ze zitten ieder jaar bij de AH moestuintjes. Als je weleens geprobeerd hebt zelf wortelen te verbouwen dan weet je dat ze niet heel veel nodig hebben om te groeien. De grond moet alleen niet bestaan uit zware klei want dan krijg je de meest bijzondere vormen omdat ze niet makkelijk kunnen groeien.

Wortel als babyhapje

Wortels zijn er in allerlei kleuren (wit, geel, paars ) maar de meestvoorkomende kleur is oranje. Ze zijn populair als groenten in Nederland en vaak wordt wortel als eerste groentehapje aan baby’s gegeven omdat de smaak vrij neutraal en zoet is. Mijn jongens zijn er in ieder geval mee gestart! Wortelen hebben bovendien ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

alles over wortels

Basis voor soep

Wortels bevatten veel vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Ze passen goed in een gevarieerd eetpatroon en het hele jaar door verkrijgbaar. Ik heb ze standaard in de koelkast liggen en gebruik ze ook altijd als basis voor soep. In Italië noemen ze zo’n basis voor de soep soffrito, in Frankrijk mirepoix en het recept daarvoor is eigenlijk heel simpel. Je neemt een ui, wortel en een stengel bleekselderij en snijd deze klein. Dan fruit je ze in wat olijfolie en klaar is je smaakvolle basis. Uiteraard kun je er allerlei smaakmakers aan toevoegen maar dit is al een goede start.

polentapizza met wortels

Wortels schoonmaken en bereiden

Wortels schoonmaken is een fluitje van een cent. Je kunt ze met een dunschiller schillen maar eigenlijk is het voldoende om ze goed schoon te boenen onder de kraan. Vervolgens snijd je de onder- en bovenkant eraf en daarna snijd je ze in stukken van gewenste grootte. Je kunt wortels rauw eten, koken, roosteren in de oven en stomen. Het is maar net afhankelijk van je smaak en het gerecht dat je gaat maken voor welke bereiding van wortels je kiest. Ik ben groot fan van roosteren in de oven! Je schept de wortels dan om met 1 eetlepel olijfolie en roostert ze 20 – 30 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven op 200 graden Celsius. Wortels koken doe je in een pan met ruim gezouten water en daarin laat je ze, afhankelijk van de grootte, 10 tot 15 minuten koken. Stomen kan door de wortels in een vergiet of stoommandje boven een laagje zacht kokend water te hangen.

Variëren met wortels

Welke manier van bereiden je ook kiest, wissel het eens wat vaker af! Misschien vind je gekookte wortels maar saai maar eet je je vingers op bij geroosterde wortels met kruiden uit de oven. Er is zoveel mogelijk dus experimenteer eens en haal zo het beste uit je wortels! Naast de smaak en bereiding kun je ook nog variëren met structuur. Je kunt ze raspen, in blokjes snijden of juist in plakjes of maak er eens frieten van. Je zult zien dat dit ook een andere smaakbeleving geeft. Daarnaast kun je wortels extra smaak geven met kruiden en specerijen. Echte vrienden van wortels zijn bijvoorbeeld tijm, honing, gember, citroen, komijnzaad en peterselie. Maar er is nog veel meer mogelijk en probeer vooral dingen uit!

alles over wortels

Recepten met wortels

Natuurlijk staan er al heel wat lekkere recepten met wortels op de blog. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:

Wortelrecepten van collega-bloggers

Ook mijn collega bloggers weten wel raad met wortels! Ik heb hier een aantal heerlijke recepten voor je met link.



6 gedachten over “Alles over wortels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.