Jan Hagel

IMG_0544

Oh wat is het weer genieten! Heel Holland bakt is weer begonnen en het is alweer het 5e seizoen. Ik heb natuurlijk alle afleveringen gezien en het blijft zo leuk om naar te kijken. In gedachten bak ik helemaal mee en vooral de technische opdracht is mijn favoriet. Dat lijkt me nou altijd zo leuk om te doen! Nu is het vanaf de bank makkelijk praten want met tijdsdruk bakken is niet zo eenvoudig. Er is dan altijd net iets dat anders gaat dan thuis. Bij de Koffietijd bakwedstrijd ging het me aardig af maar de baksels bij HHB zijn wel wat ingewikkelder.

In ieder geval smul ik iedere week weer mee en ben ik ook gelijk weer geïnspireerd om te gaan bakken. Afgelopen zondag ging het om koekjes. En laat ik daar nou net gek op zijn. Een van de kandidaten, Maarten, maakte een koekjestaart met Jan Hagel. Dit is een bros koekje met grove suiker (de hagel) en amandelschaafsel. Die vind ik zo superlekker! Dus voor deze koekjeswoensdag bakte ik de Jan Hagels van Maarten omdat Janny zei dat ze die wel wilde bestellen. Kan niet missen dus. Ze zijn ook echt superlekker!

IMG_0548

Voor ongeveer 20 koekjes
  • 225 gram bloem
  • 4 gram kaneel
  • 6 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 100 gram amandelschaafsel
  • 50 gram hagelsuiker
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Boven- en onderwarmte.
  2. Klop de boter met de suiker tot een zachte bleke massa.
  3. Meng de bloem met de kaneel, bakpoeder en het zout in een kom.
  4. Zeef het bloemmengsel en voeg het bij de boter.
  5. Klop het ei los en voeg de helft toe aan het deeg.
  6. Kneed tot het een mooi geheel is.
  7. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een vierkant van 30 x 30 cm.
  8. Haal het bovenste vel bakpapier eraf en leg het deeg met het onderste vel op de bakplaat.
  9. Bestrijk met de rest van het ei.
  10. Bestrooi met amandelschaafsel en de hagelsuiker en druk het licht aan met de hand.
  11. Bak de koekjes in 15 minuten gaar.
  12. Snijd er met een pizzames of ander mes rechthoekjes van 4 x 7 cm uit. Gebruik hiervoor eventueel een liniaal.
  13. Laat ze afkoelen op een rooster.

IMG_0541

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s