Amaretti (amarettikoekjes)

IMG_0241Koekjes, ik ben er echt dol op! Mijn kinderen trouwens ook haha. Tegenwoordig eten ze weleens een snoepje maar met een moeder die regelmatig bakt, zijn ze vooral gek op koekjes. Ik vond het voor deze Cookbook Friday dan ook leuk om iets uit een bakboek te maken.

Deze amaretti komen uit het kookboek Dolci. Dit kookboekje hoort bij de serie van de Zilveren Lepel. Misschien zegt je dat niet veel maar het is een serie basiskookboeken en het bestverkochte Italiaanse kookboek sinds 60 jaar! Dit is trouwens ook een leuk kookboek om cadeau te doen of voor Sinterklaas te vragen want het is niet zo duur. Naast koekjes staan er ook recepten in voor cakes, taarten en gevuld gebak.

IMG_0237

Ik heb er nog niet veel uit gebakken, zoals dat het geval is bij zoveel van mijn kookboeken, en deze amaretti had ik ook nog nooit gemaakt. Het zijn heerlijke brosse koekjes dus niet de taaie variant die je ook wel bij de supermarkt kunt kopen. Ze zijn makkelijk te maken en met dit recept maak je er gelijk een heleboel. Ik zou er de volgende keer wel minder suiker in doen want ik vind ze behoorlijk zoet en ik ben wel wat gewend haha. Ik geef je tussen haakjes dus de hoeveelheid suiker aan die ik zou adviseren.

Voor ongeveer 60 stuks

  • 150 gram amandelmeel
  • 110 gram fijne suiker (60 gram)
  • 4 eiwitten
  • 240 gram poedersuiker, gezeefd, plus extra om te bestuiven (190 gram)
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  1. Meng het amandelmeel goed met de suiker en zet apart.
  2. Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot het stijf en glanzend is.
  3. Spatel het vanille-extract erdoor.
  4. Doe elke keer kleine schepjes van het amandel-suikermengsel erbij en spatel erdoor.
  5. Schep het mengsel in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit met een tussenruimte van 2,5 cm hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het puntje op het koekje met een natte vinger plat.
  6. Bestuif met poedersuiker en laat ze 10-15 minuten staan.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celcius.
  8. Bak de koekjes 13-15 minuten tot ze lichtbruin.
  9. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte koektrommel.
  10. Als tip staat erbij dat ze nog lekkerder zijn als je de onderkant in gesmolten chocolade doopt en er een ander koekje tegenaan plakt. Dat wil ik wel geloven!!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s