Bramen lavendelcake

IMG_9976Ik ben net een weekje terug uit la douce France en heb genoten van een fijne vakantie. Frankrijk blijft een mooi vakantieland en er is altijd genoeg te doen en te zien. Wij zaten eerst een weekje in de Limousin en ik vind het daar echt heerlijk. Ondanks het hoogseizoen is het er super rustig en je hebt er mooie bossen, meren en strandjes. Ik heb herten gezien en roofvogels, je zit daar altijd midden in de natuur. Natuurlijk heb je ook hele mooie plaatsjes en lekker eten maar vanwege de kinderen gaan we eigenlijk de laatste jaren op vakantie nooit uit eten. Maar ik vind het nooit erg om te koken.

IMG_9977Boodschappen doen is altijd een hele belevenis in het buitenland. In Frankrijk heb je van die ontzettend grote hypermarch├ęs en je kunt er uren in ronddwalen haha. De kinderen vinden de visafdeling altijd erg interessant en ik vind het vooral leuk om regionale, typisch Franse dingen te ontdekken. Ik heb dit jaar niet veel mee naar huis genomen. Eigenlijk alleen wat chocolate chips om koekjes mee te bakken en kastanjepuree. Daar wil ik nog een keer iets mee gaan bakken en in Nederland is dat moeilijk te krijgen.

Er waren in de omgeving ook volop bramen te plukken en alhoewel ik deze vakantie niet ontzettend uitgebreid gekookt heb, had ik wel zin om iets met de bramen te bakken. Ik vond ook dat er lavendel in moest want ik vind lavendel typisch Frans en ook heel erg lekker in gebak. Kies voor de al wat gedroogde bloemetjes. Die kun je gewoon uit je tuin halen! De combi met bramen is ook verrukkelijk! Het is een behoorlijke hoeveelheid, je kunt dus ook de helft maken maar ik zou gewoon wat je niet op krijgt invriezen voor later. En wist je dat je bramen ook heel goed in een vleesgerecht kunt gebruiken? Kijk maar eens naar dit recept, heerlijk! Kip met bramen en gebakken geitenkaas

IMG_9984Wat heb je nodig:

 • een rechthoekige bakvorm of ovenschaal van ongeveer 35 x 25 cm

Voor de bodem en topping

 • 300 gram suiker
 • 425 gram bloem 1/4 theelepel zout
 • 340 gram koude roomboter, in blokjes
 • 1 volle theelepel (al wat gedroogde) lavendelbloemetjes, fijngehakt

Voor de bramenvulling

 • 4 eieren
 • 400 gram suiker
 • 225 gram zure room
 • 110 gram bloem
 • snuf zout
 • 1 volle theelepel (al wat gedroogde) lavendelbloemetjes, fijngehakt
 • 500 gram bramen
 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
 2. Vet de ovenschaal in en bekleed met bakpapier.
 3. Maak de korst. Doe alle ingredi├źnten in de keukenmachine en druk op de pulseknop tot het op grof broodkruim lijkt. Dit kan ook met de hand. Snijd dan de boter met 2 messen door het bloem / suiker / lavendelmengsel.
 4. Houd 1/3 van het korstdeeg apart en zet koud weg.
 5. Doe de rest van het korstdeeg in de schaal en druk goed aan. Bak de bodem in 15 – 20 minuten goudbruin.
 6. Bereid ondertussen de vulling. Klop de eieren goed door elkaar.
 7. Voeg de suiker, zure room, bloem, zout en lavendelbloemetjes toe en klop tot een glad geheel.
 8. Spatel rustig de bramen erdoor en verdeel het mengsel gelijkmatig over de gebakken bodem.
 9. Verdeel de rest van het deeg erover. Bak in ongeveer 50 – 60 minuten licht goudbruin.
 10. Laat volledig afkoelen en snijd in stukken.
 11. Bewaar de cake maximaal 3 dagen luchtdicht in de koelkast.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s