Aardbeien spiraalkoekjes

IMG_9898Zijn jullie ook zo gek op aardbeien? Ik wel en ik ben hier thuis niet de enige. De kinderen eten ook graag aardbeien. Helaas is mijn aardbeienplant in de tuin dit jaar niet zo productief. Hopelijk geeft hij volgend jaar meer aardbeien. Voor nu koop ik ze gewoon op de markt. Ik houd het meest van kleine aardbeitjes. Niet van die grote waterige dingen. Maar ondanks dat het nu echt aardbeienseizoen is, had ik vorige week toch harde smakeloze aardbeien. Zo jammer, zeker als je je er zo op verheugt. 

Grappig, ik bedenk met net dat ik als ik in het buitenland op vakantie ben eigenlijk nooit aardbeien eet. Ik heb ze weleens in Frankrijk op de markt gekocht maar het is het voor mij toch niet. Er gaat niks boven echte Hollandse aardbeien en ja, die uit de kas vind ik ook prima. Ideaal toch dat ze daardoor een langer aardbeienseizoen hebben! En als ik op vakantie ga, dan maar even niet. Wel kan ik op vakantie deze koekjes bakken want dit kan ook prima met diepvriesaardbeien. Het opstijven duurt even maar ze zijn echt superlekker dus het is de moeite waard!

IMG_9900

Voor ongeveer 24 koekjes

Aardbeienvulling

  • 200 gram aardbeien
  • 70 gram amandelen
  • 50 gram witte chocolade
  • 25 gram suiker

Koekdeeg

  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel amandelextract
  • 1 ei
  • 315 gram bloem
  • snuf zout
  1. Hak de aardbeien met de amandelen en witte chocolade fijn.
  2. Meng met de suiker en zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Mix voor het koekdeeg de roomboter met de suiker romig en luchtig.
  4. Voeg het ei en het amandelextract toe. Schraap eventueel de zijkanten van de kom schoon zodat alles goed vermengt.
  5. Zeef de bloem en een snuf zout erin en meng nog even goed door.
  6. Verdeel het deeg in tweeën.
  7. Rol een deel uit tussen 2 laagjes plasticfolie tot een rechthoek van ongeveer 40 x 25 cm. Haal de bovenste laag folie eraf.
  8. Verdeel de helft van het aardbeienmengsel erover maar laat de randen vrij.
  9. Rol met behulp van het folie het koekdeeg zo strak mogelijk op. Wikkel het plasticfolie er goed omheen en leg in de koelkast.
  10. Herhaal dit met het andere koekdeeg.
  11. Laat het minstens 2 uur opstijven. Je kunt het ook in de vriezer leggen om het proces te versnellen.
  12. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
  13. Snijd de koekrol in plakken van ongeveer 1 cm dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd genoeg ruimte tussen de koekjes aan.
  14. Bak ze in 8 minuten goudbruin.
  15. Laat ze nog 10 minuten op de bakplaat uitharden en leg ze daarna voorzichtig op een rooster om af te koelen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s