Orecchiette met bloemkool en pangrattato

IMG_7795.jpg

Orecchiette zijn mijn favoriete pasta. De naam betekent ‘oortjes’ in het Italiaans en ze worden zo genoemd vanwege hun vorm. Deze pastasoort komt uit Zuid Italië: Puglia in de hak van de laars. Traditioneel eet je orecchiette met cime di rapa, een kruising tussen raapstelen en broccoli. Cime di rapa zijn in Nederland heel moeilijk te krijgen dus normaal maak ik dit gerecht met broccoli maar ik wilde er nu eens een variant op maken.

Dus deze keer maakte ik orecchiette met bloemkool. Omdat bloemkool een wat mildere smaak heeft dan broccoli, maakte ik er pangrattato bij: pittig broodkruim. Het wordt ook wel de Parmezaanse kaas van de armen genoemd. Arme mensen hadden geen geld voor de echte Parmigiano maar door de pangrattato maak je er toch iets bijzonders van. Tegenwoordig kun je orecchiette veel makkelijker kopen, Grand’Italia heeft het nu in het assortiment. Het hoort bij de pastalijn formati regionali en naast orecchiette hebben ze ook trofie en cavatelli. Ik kreeg het in de Foodybox en was daar natuurlijk superblij mee!

IMG_7793.jpg

Voor 4 personen

  • 400 gram orecchiette
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 blikje ansjovis
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde chilies
  • peper en zout
  • 4 sneetjes oud brood
  • Extra: Parmezaanse kaas
  1. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes, pel 2 teentjes knoflook en hak fijn.
  3. Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en doe de ansjovis erbij. Laat zachtjes smelten.
  4. Doe de chilies en knoflook erbij en bak kort mee.
  5. Doe de helft van de bloemkool erbij met een scheutje water en laat afgedekt zachtjes smoren. Kijk elke keer of er wellicht nog wat kookvocht bij moet (dit kun je gewoon uit de pastapan halen)
  6. Breng ondertussen een grote pan gezouten water aan de kook.
  7. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en voeg na 5 minuten de andere helft van de bloemkool toe.
  8. Maak ondertussen de pangrattato.
  9. Maal het broodkruim grof in de keukenmachine. Als je brood nog niet oud genoeg is, kun je het even roosteren.
  10. Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en voeg het broodkruim, 1 geperst teentje knoflook en peper en zout toe.
  11. Bak dit al roerend krokant en goudbruin. Zet apart.
  12. Giet de pasta en bloemkool af en doe dit bij de gesmoorde bloemkool.
  13. Breng het op smaak met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
  14. Serveer direct met de pangrattato en eventueel nog wat Parmezaanse kaas.

Ben je gek op bloemkool? Neem dan eens een kijkje bij mijn andere bloemkoolrecepten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s