Eclairs met frambozenmousse

IMG_7768

Eclairs zijn franse gebakjes met een zachte vulling en glazuur. Je maakt ze van soezenbeslag, ook wel choux genoemd, en ze worden dan in een langwerpige vorm op de bakplaat gespoten. Doordat ze er zo elegant uitzien en je ze kunt vullen met wat je maar wilt, is het echt een fijn gebakje voor elke gelegenheid! 

IMG_7770

Ik maakte deze eclairs met frambozenmousse voor de Paasbrunch. Eclairs zijn niet moeilijk om te maken, wel moeten ze aan een aantal zaken voldoen voor de perfecte eclair: de eclair zelf moet goudbruin zijn, hol aan de binnenkant en een knapperige korst hebben en de eclair mag niet plat zijn. Doe de oven niet open tijdens het bakken want dan zakken ze in. Serveer ze wel gelijk zodra de vulling erin zit anders worden ze slap en dat is toch minder lekker.

Voor ongeveer 15 stuks

  • 3 eieren, op kamertemperatuur en licht losgeklopt
  • 75 gram water
  • 75 gram melk
  • 100 gram bloem
  • 5 + 50 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 75 gram roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 150 gram diepvriesframbozen
  • rasp van een halve citroen
  • 200 gram poedersuiker + extra
  • 30 ml water
  • 5 gram eiwitpoeder
  • roze kleurstof
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Breng het water, de melk, boter, 5 gram suiker en het zout in een pan op middelhoog vuur aan de kook.
  3. Haal van het vuur en roer in een keer de bloem erdoor. Roer krachtig tot de bloem volledig is opgenomen.
  4. Zet de pan terug op het vuur en kook al roerend ongeveer 2 minuten tot het deeg gaar is. Het deeg heeft dan een bal gevormd en je ziet een dun laagje op de bodem van de pan.
  5. Doe het deeg in de kom van de mixer en mix 1,5 minuut met de bisschopshaak op de laagste stand zodat het deeg wat afkoelt. Dit kan uiteraard ook met de hand of met de handmixer.
  6. Voeg de helft van de eieren toe en mix, nog steeds op de laatste stand, totdat alles een geheel is.
  7. Laat de mixer draaien en voeg de rest van de eieren langzaam toe. Mix nog een minuut door zodra alles is opgenomen in het beslag.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe in de hoeken wat soezenbeslag zodat het bakpapier niet gaat schuiven.
  9. Als je zeker wilt weten dat je eclairs even lang worden, gebruik dan een lineaal om de maat aan te geven en teken met potlood een lijn. Draai daarna het bakpapier wel om.
  10. Gebruik een spuitmondje met een fijne kartel en spuit de eclairs op de bakplaat. Ze moeten ongeveer 2,5 cm breed zijn en 13 cm lang. Houdt voldoende ruimte aan tussen de eclairs.
  11. Bestrooi met poedersuiker.
  12. Bak ze 30 à 40 minuten tot ze goudbruin zijn.
  13. Haal ze uit de oven en maak direct een klein sneetje in de bodem om de stoom te laten ontsnappen. Laat ze volledig afkoelen.
  14. Maak nu de vulling. Doe de frambozen in een steelpan met 50 gram suiker en breng aan de kook. Kook ze even tot het fruit zacht is en zeef de frambozen. Laat afkoelen.
  15. Klop de slagroom stijf met de citroenrasp.
  16. Spatel rustig de frambozen door de slagroom en doe in een spuitzak met een klein rond spuitmondje.
  17. Maak de royal icing. Roer de poedersuiker met het water en eiwitpoeder door elkaar. Voeg meer water toe indien nodig maar maak het niet te dun. Breng op kleur met de kleurstof.
  18. Vul de eclairs door ze aan de onderkant op 3 plaatsen te vullen. Doe ze niet te vol anders loopt de vulling eruit. Je kunt van te voren 3 kleine sneetjes in de bodem maken.
  19. Haal de eclairs door de royal icing. Haal het teveel aan glazuur er met je vinger af en laat ze kort drogen.

IMG_7766

Advertenties

3 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Lianne schreef:

    Wat een prachtige foto’s, ziet er heerlijk uit met dat roze kleurtje!

    Like

  2. .. schreef:

    Hoeveel bloem gaat er in dit recept? Ik zie het niet bij de ingrediënten staan😬

    Like

    1. Bedankt voor het doorgeven! Het stond inderdaad niet in de ingrediënten lijst. Het is 100 gram 😃

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s