Orange cherry cheesecake


Cheesecake is zo lekker! Ik ben vooral dol op gebakken cheesecake maar een opgesteven versie vind ik ook lekker. Dat kennen we in Nederland ook wat beter, het is het beste te vergelijken met kwarktaart. Ik mocht als bloginsider voor Rutger Bakt in samenwerking met Philadelphia aan de slag om de lekkerste cheesecake te maken. Ik koos voor een sinaasappel kersen cheesecake met een bodem van gember shortbread. Deze cheesecake is niet gebakken omdat ik een mooie buitenkant van gestreept biscuit heb gemaakt. In de kersentijd wil ik hem ook eens maken met verse kersen, dat is vast ook heel lekker!

Het duurt wel even om deze cheesecake te maken omdat hij uit verschillende onderdelen bestaat maar het is niet moeilijk. Begin gewoon op tijd en dan kun je de volgende dag genieten! En als je het niet ziet zitten kun je de biscuitrand gewoon weglaten. Ik heb het gedaan omdat ik het er mooi uit vind zien.  Ik heb voor dit recept trouwens 1 grote pot kersen op sap gebruikt. Die gebruik je bijna helemaal. Dus gooi het sap vooral niet weg want dat heb je ook nodig!

Bodem:

  • 170 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 220 gram bloem
  • 60 gram stemgember (potje), fijngemalen
  • snuf zout
  1. Mix de boter en suiker romig.
  2. Voeg het vanille extract toe en daarna de bloem en zout.
  3. Mix de gember er kort doorheen en leg het deeg op je werkblad.
  4. Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
  5. Druk het deeg er met je vingers in en druk aan met de bolle kant van een lepel. Maak de lepel even warm onder de kraan zodat het deeg niet blijft plakken.
  6. Dek af met vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  8. Bak de bodem in 20 tot 25 minuten gaar tot de randjes goudbruin zijn.
  9. Laat afkoelen.

Gestreept biscuit:

  • 115 gram amandelmeel
  • 130 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 3 eiwitten
  • 20 gram roomboter
  • 35 gram patentbloem
  • 10 gram kersensap (gezeefde gepureerde kersen)
  • extra: acetaatfolie
  • Meng de amandelen met de helft van de suiker en voeg de eieren toe. Klop even door.
  • Klop de eiwitten stijf met rest van de suiker.
  • Smelt boter en voeg toe aan het amandelmengsel. Meng tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng in deel 1 15 gram bloem door het beslag. Meng in deel 2 20 gram bloem en het kersensap goed door het beslag.
  • Spatel de helft van de eiwitten door beslag 1 en de andere helft door beslag 2.
  • Smeer het kersenbeslag uit op een bakplaat en zet in de diepvries om op te stijven. Zodra het deeg hard is, haal uit de koeling en trek er met een schone kam lijnen in.
  • Smeer het lichte beslag uit over het gestreepte kersenbeslag.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celcius.
  • Bak 5-7 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd stroken uit de biscuit ter grootte van de bakvormrand.
  • Bekleed de rand van de bakvorm met acetaatfolie zodat je de taart uiteindelijk mooi uit de vorm kunt halen.
  • Bedek de binnenkant van de bakvorm met het biscuit. Deze rand komt dus op de gember shortbread bodem.

Cheesecake:

  • 600 gram roomkaas
  • 150 + 30 gram kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 150 gram kersen uit pot + 2 eetlepels sap
  • 1 sinaasappel, sap en zest
  • 4,5 blaadjes gelatine
  1. Klop de roomkaas los met 150 gram suiker.
  2. Klop de slagroom stijf met 30 gram suiker.
  3. Spatel de slagroom door de roomkaas.
  4. Week 3 blaadjes gelatine en 1,5 blaadje apart van elkaar.
  5. Houd 200 gram van het roomkaasmengsel apart. Meng dit met 150 gram gezeefde kersenpuree en 2 eetlepels sap.
  6. Doe bij de rest van het roomkaasmengsel het sap van een sinaasappel (gezeefd) en 1 theelepel zest.
  7. Los de 3 uitgeknepen blaadjes gelatine op laag vuur op in 1 eetlepel water en doe bij de sinaasappelroomkaas.
  8. Doe hetzelfde voor de kersenvariant maar dan met 1,5 blaadje gelatine.
  9. Giet voorzichtig de sinaasappelroomkaas in de vorm. Zet een half uur in de koelkast en schep vervolgens voorzichtig de kersenroomkaas erop.
  10. Zet in de koelkast en laat minstens 4 uur opstijven.

Kersen sinaasappelgelei:

  • 200 gram kersen
  • 100 gram kersensap
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 4 blaadjes gelatine.
  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Doe de kersen en het sap in een steelpan en breng aan de kook.
  3. Pureer de kersen en zeef vervolgens door een fijne zeef.
  4. Breng opnieuw aan de kook en haal van het vuur zodra het kookt.
  5. Los de uitgeknepen gelatine erin op en laat afkoelen.
  6. Giet het voorzichtig over de taart en zet in de koelkast om op te stijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s