Tompoucen taart

Tompoucen, volgens mij is iedereen er wel dol op! Ik heb nog nooit tompoucen gebakken. Terwijl het altijd zo lekker is en helemaal niet moeilijk! Gelukkig hou ik ervan om nieuwe dingen uit te proberen en daarom maakte ik een tompoucentaart! Het was even puzzelen omdat je natuurlijk geen bovenkant uit 1 stuk moet hebben, zodra je dan de taart aan gaat snijden, floept alle vulling eruit. Google is dan echt je beste vriend want ik kwam er al snel achter dat ik dan bovenop een soort molen van deeg moest maken. Klinkt moeilijker dan het is hoor!

Er zijn natuurlijk ook veel recepten te vinden op internet voor tompoucen en ik kwam uit bij het recept van Heel Holland Bakt. Ik heb het iets aangepast zodat ik er goed een taart van kon maken. Het eindresultaat ziet er erg leuk uit en het is natuurlijk ook heel lekker! Zeker nu de zon zich eindelijk wat vaker laat zien, is dit een perfect taartje voor een mooie zondag!

Voor 10 personen

  • 2 verpakkingen bladerdeeg (Tante Fanny)
  • 1 losgeklopt ei
  • 350 milliliter melk
  • 0,50 vanillestokje
  • 100 gram suiker
  • 35 gram custardpoeder
  • 500 gram slagroom
  • 3,50 gelatine blaadjes
  • 1 zakje Dr. Oetker glazuur wit
  • roze kleurstof
  • naar wens: frambozen of aarbeienjam
  • extra: spuitzakken, kartelmondje
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
  2. Snijd met behulp van een bakring of bord 2 ronde cirkels uit het bladerdeeg.
  3. Leg beide cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Snijd 1 van de cirkels in 10 driehoeken. Leg de driehoeken met tussenruimte op de bakplaat.
  5. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bestrijk met losgeklopt ei.
  6. Bak het bladerdeeg in 20 minuten goudbruin en knapperig. Als het deeg tijdens het bakken teveel omhoog komt, druk het dan voorzichtig wat platter met een theedoek (kijk uit voor je handen)
  7. Laat het bladerdeeg afkoelen.
  8. Start nu met de zwitserse room. Week de gelatine in een bak met koud water.
  9. Meng vanille, 35 gram suiker en melk door elkaar.
  10. Doe het custardpoeder in een schaaltje en schenk een scheutje melk er bij. Klop goed door tot een egaal papje.
  11. Breng de melk, vanille en suiker aan de kook.
  12. Schenk een beetje warme melk bij het custardpapje, klop even door en schenk terug in de pan.
  13. Breng weer aan de kook en laat het kort pruttelen tot het ingedikt is.
  14. Stort de banketbakkersroom op een plaat en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen.
  15. Klop 250 gram slagroom met 20 gram suiker stijf.
  16. Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
  17. Knijp de gelatine uit en smelt met aanhangend water in een pannetje op laag vuur.
  18. Roer de gelatine door de Zwitserse room.  Zet afgedekt 10 minuten in de koelkast.
  19. Klop de resterende slagroom stijf met 45 gram suiker.
  20. Meng de inhoud van het zakje glazuur met enkele druppels kleurstof tot je de gewenste kleur hebt. Ik heb bewust gekozen voor kant en klaar glazuur omdat dit voor iedereen verkrijgbaar is en wat harder opdroogt. Anders heb je glaceerfondant nodig of royal icing. Gewoon glazuur van poedersuiker en water blijft vrij vloeibaar en loopt dan van je driehoeken af.
  21. Breng het glazuur zo netjes mogelijk aan op de bladerdeegdriehoeken. Laat even opstijven.
  22. Pak nu de bladerdeegcirkel. Bestrijk naar wens met wat jam. Verdeel vervolgens netjes de Zwitserse room erover. Dit gaat het beste met een spuitzak waarmee je grote cirkels spuit. Je begint aan de buitenkant. Maak de zijkanten glad met een (palet) mes dat je warm maakt onder de warme kraan.
  23. Doe de stijfgeslagen slagroom in een spuitzak met kartelmondje en spuit 10 grote toeven op de rand van de taart. Hier komen de driehoeken op te liggen.
  24. Leg de bladerdeegdriehoeken hier als een molen op.
  25. Decoreer met de resterende slagroom en klaar!
  26. Fijne dag!

Het originele recept van Heel Holland Bakt vind je hier.

Advertenties

4 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Ik ben gek op tompoucen! Mijn site heet niet voor niks ‘Maudgeniet.nl’; hier kan ik enorm van genieten.. Ik bewaar dit recept voor tijdens mijn zwangerschapsverlof.. Dan ga ik me toch weer vervelen, hihi.

    Liked by 1 persoon

    1. Dankjewel!! Mooi vooruitzicht voor je verlof haha, lekker bakken 😃

      Like

  2. marleen schreef:

    Oke. Dit wil ik nu eten. NU!

    Liked by 1 persoon

    1. Hahaha klaar? Bakken maar!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s