Koffie mousse taart

koffie mousse taart

koffie mousse taart

Ik houd dus niet van koffie. Ik heb het al vaak geprobeerd maar vind het toch echt niet lekker. Laatst was ik bij Rumah Conceptstore waar je de leukste unieke handgemaakte items vindt voor je huis, je kind en waar je kunt genieten van lekkers en koffie en thee. Sandra, de eigenaresse, vertelde enthousiast over Batavia Dutch Coffee. Dit is een totaal andere koffie dan de koffie die de meesten gewend zijn en wordt op een speciale manier gezet.

De cold drip coffee is hele pure koffie die je zelfs in cocktails kunt gebruiken! Op hun site vind je verschillende recepten. Ik wilde eigenlijk eerst een cocktail maken maar bedacht me ineens dat ik het natuurlijk ook heel goed in taartvorm kon proeven. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb uiteraard ook een klein slokje zo geproefd maar dat zal ik waarschijnlijk nog heel vaak moeten herhalen voordat ik koffie, op welke manier gezet dan ook, echt lekker ga vinden. Gelukkig was de koffie mousse taart die ik ermee maakte wel echt goddelijk! Ik gebruikte de Ethiopische Limu met tonen van chocolade, citrus en caramel, deze gaf een heerlijke subtiele koffiesmaak aan de taart. Maar het kan natuurlijk ook met espresso.

Voor 8-10 punten

Voor de cakelaag:

  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram pure chocolade
  • 3 eieren, gesplitst
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Voor de koffie mousse:

  • 2 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 12 gram maizena
  • 160 ml warme melk (ongeveer 25 graden)
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels Ethiopische Limu koffie of espresso
  • 3 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 250 gram slagroom

koffie mousse taart

  1. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  3. Smelt de chocolade en boter au-bain marie (doe de boter en chocolade in een kom die in een pan past. Doe een laagje water in de pan en breng aan de kook. Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt). Laat iets afkoelen.
  4. Haal de kom uit de pan en voeg een voor een de eidooiers toe. Roer goed door.
  5. Voeg het cacaopoeder en zout toe.
  6. Klop de eiwitten met de elektrische mixer schuimig. Voeg rustig beetje bij beetje de suiker toe en klop totdat er stijve pieken ontstaan.
  7. Spatel het eiwit door het chocolademengsel.
  8. Schep het beslag in de bakvorm en bak 25 minuten.
  9. Laat compleet afkoelen.
  10. Ga verder met de koffie mousse.
  11. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  12. Mix de eidooiers en suiker tot een schuimig bleek geheel.
  13. Roer de maizena erdoor.
  14. Klop rustig de warme melk erdoor tot het een geheel is.
  15. Doe het mengsel in een steelpan en verhit op laag vuur tot het kookt en indikt.
  16. Haal van het vuur en roer de koffie en vanille erdoor. Laat het afkoelen.
  17. Klop de slagroom stijf.
  18. Spatel dit rustig door het koffie mengsel.
  19. Knijp de gelatine uit en los het met een eetlepel water op in een steelpan op middelhoog vuur.
  20. Roer het door de mousse.
  21. Verdeel de mousse over de cakebodem en maak glad met een paletmes.
  22. Zet minimaal 4 uur in de koelkast.
  23. Bestrooi de koffie mousse taart voor serveren met cacaopoeder.

koffie mousse taart

 

Heb je nog geen taartvorm van 20 cm? Je koopt hem bij Bol.com

Dit recept is gebaseerd op het recept van Home Cooking Adventure

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s