Grapefruit taart – Bakwedstrijd Huize van Wely

Grapefruittaart
Grapefruittaart

Wat een fantastische ervaring heb ik er weer bij! Een paar weken geleden tipte Hanneke van Culinea  mij over deze wedstrijd en ik besloot een gokje te wagen. Er moest natuurlijk wel een taart bedacht worden die er qua smaken uit zou springen. Zij hebben zoveel kennis en ervaring en het gebak dat ze daar verkopen is echt kunst op zich.  Ik schatte mijn kansen dus niet heel hoog in. Niet omdat ik niet lekker kan bakken maar ik heb absoluut geen ervaring met patisserie. Ik heb nooit een opleiding gedaan en ben echt autodidact op het gebied van bakken. Daarom was het natuurlijk extra gaaf dat ik werd uitgenodigd als een van de vijf kandidaten die bij Huize van Wely om de eerste plaats mochten gaan strijden. De taart van de winnaar wordt in maart aan het assortiment toegevoegd. Dat is natuurlijk een geweldige eer!

Huize van Wely bestaat al sinds 1922. Ze bakken alle producten (meer dan 500) ter plaatse en handmatig. Daarnaast is Huize van Wely ook voor veel bekende patissiers de leerschool geweest. Ze maken eerlijke, pure producten: er worden geen kunstmatige geur- of smaakstoffen en geen conserveringsmiddelen toegevoegd. En daar mocht ik bakken! Dit is de eerste bakwedstrijd voor amateurs ooit die zij organiseerden, heel erg leuk dat ik daarin mocht meedoen.

Afgelopen dinsdag reed ik naar Noordwijk om daar het bakwalhalla te betreden en mijn taart te gaan bakken. We hadden ruim de tijd en kregen gelukkig wat hulp bij het bedienen van diverse apparaten en ovens. In het begin is het natuurlijk even wennen om in zo’n grote keuken te staan met allemaal professionele bakbenodigdheden. En de geur! Die is bijna bedwelmend haha. Heerlijk! Het bakken verliep gelukkig voorspoedig en de smaak was goed maar ik zag al snel dat de andere kandidaten ook veel kennis en ervaring in huis hadden. Tussendoor mochten we nog genieten van een kleine bonbon proeverij, zalig! Uiteindelijk was het dan zover, we gingen proeven! Het was erg leuk dat we allemaal van elkaar mochten proeven. Alle taarten waren zo lekker en ook weer zo anders. De winnares, Shirene, had echt een perfect taartje gebakken, daar kon ik niet tegenop maar ik ben op een mooie 3e plaats geëindigd dus ik ben enorm tevreden en trots!

En nu deel ik natuurlijk mijn recept met jullie! Laat je niet weerhouden door de hoeveelheid stappen en onderdelen. Je kunt het gerust verdelen over 2 dagen. Of je laat de cakelaag gewoon weg. Het is niet moeiljk, het kost wel veel tijd maar als je vragen hebt, dan hoor ik het wel, ik wil je graag helpen want het is zo’n lekkere taart! Die moet je echt een keer proeven. Zeg nou zelf, als de beste patissiers van Nederland hem lekker vinden…. 🙂

Deze taart is opgebouwd uit meerdere lagen. De bodem is een kokos shortbread, vervolgens een laag yoghurtcheesecake met grapefruitzest, dan een laag grapefruit curd, grapefruit cake, weer grapefruit curd en tenslotte plakjes in honing gebakken grapefruit.

Grapefruittaart

Grapefruit curd

  • 4 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 114 gram zachte roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 240 ml grapefruitsap
  • 2 eetlepels citroensap
  • Eventueel wat roze kleurstof
  1. Week de gelatine blaadjes in koud water.
  2. Mix de roomboter met de suiker romig. Voeg langzaam de eieren en de eidooiers toe en klop nog 1 minuut. Voeg het grapefruitsap en citroensap toe.
  3. Zet de kom op een pan gevuld met een laagje water. De kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook.
  4. Laat dit zachtjes garen terwijl je regelmatig roert. De curd is goed als het de achterkant van een lepel bedekt of indien de temperatuur 80 graden Celcius is.
  5. Voeg, indien gewenst, wat roze kleurstof toe voor een grapefruitroze curd.
  6. Zeef de curd in een bak en dek af met plasticfolie.
  7. Zet het in de koelkast tot gebruik.
  8. Wanneer je de curd op de cheesecakelaag gaat doen, dan verwarm je kort de gelatineblaadjes met aanhangend water en dan roer je het er pas doorheen. Anders gaat je curd klonteren.

Kokos shortbread

  • 250 gram roomboter
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 40 gram maizena
  • 185 gram bloem
  • 60 gram geraspte kokos
  1. Rooster de kokos in een droge koekenpan
  2. Mix de roomboter met de poedersuiker luchtig en romig.
  3. Voeg het vanille extract toe.
  4. Zeef de bloem en maizena en meng het rustig met het botermengsel.
  5. Roer de geroosterde kokos erdoor.
  6. Bekleed een ronde bakvorm van 20 cm met bakpapier en vet in.
  7. Druk het shortbread deeg op de bodem en verdeel zo egaal mogelijk.
  8. Zet minimaal een half uur afgedekt in de koelkast.
  9. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  10. Bak de shortbread bodem 20 minuten en laat afkoelen.

Yoghurt cheesecake

  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • zest van 1 grapefruit
  • 490 gram Griekse yoghurt
  1. Mix de yoghurt met de suiker.
  2. Voeg de eieren, grapefruitzest en vanille toe.
  3. Giet het cheesecake mengsel op de shortbread bodem en bak 35-40 minuten tot de cheesecake net stevig is.
  4. Laat afkoelen.

Grapefruit cake

  • 200 gram kristalsuiker
  • zest van 1 grapefruit
  • 114 gram roomboter, zacht en op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 30 ml grapefruitsap
  • 185 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 120 ml karnemelk
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Doe de suiker met grapefruitzest  in de kom van de mixer. Meng het met je vingers door elkaar totdat de suiker helemaal geparfumeerd is met grapefruit.
  4. Voeg de roomboter toe en mix 3 – 5 minuten tot het zacht en romig is.
  5. Schraap de zijkanten van de mixer schoon en voeg, terwijl de mixer draait, de eieren een voor een toe.
  6. Voeg vervolgens het grapefruitsap toe en mix door.
  7. Zeef de bloem en maizena 5 keer zodat het goed vermengd is.
  8. Zeef het bloem / maizena mengsel vervolgens met het zout en bakpoeder.
  9. Voeg nu afwisselend het bloemmengsel en de karnemelk toe aan het botermengsel. Eindig met het bloemmengsel.
  10. Stop direct met mixen zodra het laatste restjes bloem is opgenomen.
  11. Schraap nogmaals de zijkanten van de kom schoon en mix nog een keer goed door.
  12. Zet een bakring op de bakplaat en giet het cakemengsel erin.
  13. Bak het in 25 minuten goudbruin.
  14. Laat afkoelen.

Gebakken grapefruit

  • 2 à 3 grapefruits
  • 2 eetlepels honing
  1. Schil de grapefruits met een mes zodat er alleen vruchtvlees te zien is.
  2. Snijd de grapefruit in dunne plakken.
  3. Verhit de honing in een koekenpan en bak de plakjes grapefruit kort aan beide kanten.
  4. Laat afkoelen.

Samenstellen van de taart

  1. Bestrijk de cheesecake met een laag grapefruitcurd. Verspreid het egaal met een paletmes. Eventueel kun je dit verwarmen onder de warme kraan zodat het niet plakt.
  2. Leg hier vervolgens de grapefruitcake op.
  3. Smeer af met een laag grapefruitcurd en maak de bovenkant mooi glad met een paletmes.
  4. Leg de plakjes grapefruit erop.
  5. Laat een paar uur opstijven in de koelkast.

Grapefruittaart

 

Advertenties

5 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Barbara schreef:

    Wat ziet de taart er mooi uit! Wat een ervaring!

    Liked by 1 persoon

    1. Dankjewel! Het was heel bijzonder om dit mee te maken!

      Like

  2. My happy kitchen schreef:

    Jouw taart ziet er echt fantastisch uit. En lijkt me heerlijk. Je bent in ieder geval weer een ervaring rijker.

    Like

    1. Dankjewel! Het was zo gaaf om te doen! Ik ga deze week wat van jouw site maken voor de foodblogswap 😃

      Like

  3. Marina schreef:

    mooie foto van je taartje!! en het taartje was erg lekker 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s