Quinoa met groene groenten en feta

quinoa met prei en sperziebonen
Het is toch best grappig dat tegenwoordig bijna iedereen weet wat quinoa is en zelfs hoe je het uitspreekt: kienwah. Een paar jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord en het ook nog nooit gegeten. Nu is de hele superfood hype weer een beetje voorbij maar ik vind quinoa wel een blijvertje. Wat is het nou eigenlijk en hoe eet je het? Quinoa zijn zaden van een plant en het is dus geen graan. Het lijkt er wel op en daarom kun je het dus prima als vervanging voor rijst en pasta gebruiken. Het heeft een beetje een nootachtige smaak en qua structuur doet het het meest denken aan couscous of bulgur. Quinoa bevat eiwitten en de mineralen koper en magnesium. In quinoa zitten ook vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Heel gezond dus. En lekker!

Vandaag was echt zo’n dag dat ik alleen maar heen en weer aan het rennen was. Ik moest de kinderen brengen naar school en naar de speelzaal en die tijden sluiten niet op elkaar aan dus dat is een hoop heen en weer. De oudste ging vanmiddag ook nog naar een vriendje dus eerst heen en weer naar school en eind van de middag weer heen en weer om hem op te halen. Oh en tussendoor was ik ook nog 2 keer naar de supermarkt gefietst. Ik kwam er namelijk vanmiddag achter dat mijn quinoa op was. En ik wilde persé dit gerecht maken. Gelukkig is het niet veel werk. Het een gooi je in de oven, het andere in de koekenpan en de quinoa kook je met water. Vervolgens hussel je alles door elkaar en klaar! Dat is dus wel heel fijn want ook als het druk is, wil ik graag lekker en gezond eten. Daar voldoet deze maaltijd in ieder geval ruimschoots aan. En als je nou geen quinoa in huis hebt, bulgur, couscous of rijst is ook heerlijk bij de groenten!

quinoa met prei en sperziebonen

Voor 4 personen:

  • 300 gram quinoa
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 2 preien
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram feta
  • klontje roomboter
  • een handvol amandelen
  • 2 eetlepels maple syrup of honing
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

quinoa met prei en sperziebonen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Maak de sperziebonen schoon, schep ze om met de geperste knoflook, 1 eetlepel olijfolie en peper en zout.
  3. Leg de sperziebonen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in 30 minuten gaar.
  4. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringetjes.
  5. Verhit een klontje boter in een koekenpan en laat de prei zachtjes bakken. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Breng een pan ruim water aan de kook met 2 bouillon blokjes en de quinoa. Kook zachtjes 10 minuten en giet af.
  7. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en hak ze grof.
  8. Klop voor de dressing de olijfolie, azijn, maple syrup en paprikapoeder door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Schep de quinoa, prei en sperziebonen door elkaar.
  10. Bestrooi met de amandelen en feta en schep de dressing erover.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s