Appel Speculaascake met maple frosting

Appel speculaascake

 

Appel speculaascake
Het kan je niet ontgaan zijn dat Sinterklaas weer in het land is. Overal zie je strooigoed, chocoladeletters, banketstaven en marsepein. Superlekker natuurlijk maar ik ben altijd op zoek naar iets dat net even anders is. Deze laagjestaart siert de tafel wel op op pakjesavond! Versier hem desgewenst uitbundig met strooigoed, dat staat natuurlijk hartstikke gezellig! Je kunt de taart prima een dag van tevoren maken, dan kunnen de smaken goed op elkaar inwerken.

De Zwitserse meringue botercrème is wat meer werk dan een gewone botercrème maar zoveel lekkerder en luchtiger. Volg gewoon goed de stappen, dan lukt het wel. Mocht de crème nou toch gaan schiften tijdens het mixen, verwarm de mengkom dan tijdens het mixen met een föhn of au-bain marie. Je zult zien dat het dan snel weer één geheel wordt omdat alle ingrediënten weer dezelfde temperatuur krijgen. Het resultaat is een heerlijk smeuïge niet te zoete crème.

Appel speculaascake:

  • 187 gram bloem
  • 215 gram kristalsuiker
  • 1 1/2 tl baking soda
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 2 tl koek en speculaaskruiden
  • 1/4 tl zout
  • 3 eieren
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille extract
  • 350 gram appels, geschild en geraspt
  • 75 gram amandelen, grof gehakt
  • extra: 2 taartvormen van 22 cm
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, bekleed de vormen met bakpapier en vet ze in.
  2. Meng in een grote kom de bloem, suiker, baking soda, bakpoeder, koek en speculaaskruiden en zout door elkaar.
  3. Voeg de olie, eieren en het vanille extract toe en meng goed.
  4. Roer de appel en amandelen erdoor.
  5. Verdeel het beslag over de 2 vormen en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar tot een satéprikker er schoon uit komt.
  6. Laat afkoelen in de vorm.

Appel speculaascake

Maple frosting

  • 160 gram eiwit
  • 145 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 225 gram ongezouten roomboter, zacht en in blokjes
  • 1 tl vanille extract
  • 80 ml maple syrup
  • extra: kaneel om te bestrooien en strooigoed ter decoratie
  1. Zet een pan met een laagje water op het vuur.
  2. Doe de eieren met de suiker in een kom die in de pan past maar die het water niet raakt. Roer goed door elkaar.
  3. Zet de kom op de pan en klop regelmatig door.
  4. Verwarm de eieren tot 70 graden (gebruik een suikerthermometer) tot de suiker is gesmolten.
  5. Klop het mengsel in een standmixer tot het afgekoeld is en stijve glanzende pieken vormt.
  6. Zet de mixer op de laagste stand en klop klontje voor klontje de boter erdoor tot alles is opgenomen.
  7. Voeg de vanille en maple syrup toe en klop tot alles een luchtig geheel is.

Appel speculaascake

Tenslotte

  1. Leg een cakelaag op een plank.
  2. Verdeel er een royale laag frosting over.
  3. Leg de andere laag cake erbovenop.
  4. Bestrijk de zijkanten en bovenkant met frosting en maak glad.
  5. Bovenop kun je er een patroon in maken met een mes.
  6. Versier met strooigoed en bestrooi met wat kaneel.
  7. Bewaar de taart in de koelkast.

Appel speculaascake

Advertenties

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Marlies schreef:

    De taart ziet er heerlijk uit en mooie foto!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s