Koffietijd bakwedstrijd finale: Feesttaart met arretjescake en Haagse bluf

feesttaart Wauw, de finale! Van tevoren had ik niet verwacht dat ik zover zou komen. Eigenlijk weet je überhaupt niet wat je kunt verwachten omdat het allemaal nieuw was en je begint toch met 30 andere fanatieke baksters aan deze wedstrijd. Maar ik mocht door en toen ineens was daar de finale. De opdracht was om een nieuwe Hollandse klassieker te maken. Een taart die de komende decennia lang gemaakt zal worden. Tja, dat is nogal wat. Nou ben ik gaan bakken door mijn oma en mijn moeder en oma maakte weleens arretjescake. Bovendien hebben mijn moeder en oma in Den Haag (Scheveningen) gewoond dus de combinatie met Haagse bluf was snel gemaakt. Met nog wat lagen chocoladebiscuit en rood fruit botercrème is het een echte feesttaart geworden die door de smaken voor iedereen is en er prachtig uitziet!
feesttaart
Voor 16-18 personen

Extra nodig

  • Springvormen en/ of bakringen van 24 cm
  • Rood fruit ter decoratie

Arretjescake

  • 150 g boter
  • 50 g pure chocolade
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 60 g cacaopoeder
  • 200 g volkorenkoekjes of zelfgemaakte suikerkoekjes (zie recept hieronder)

 

  1. Smelt de boter en smelt de chocolade.
  2. Vet een ronde taartvorm van 24 cm in met boter en leg er bakpapier in.
  3. Meng de boter met de basterdsuiker en cacaopoeder.
  4. Breek de koekjes erboven, schenk de chocolade erdoor en roer goed door.
  5. Schep het mengsel in de vorm en druk goed aan.
  6. Laat de cake circa 1 uur opstijven in de koelkast.

 

Suikerkoekjes

 

  • 75 gram kristalsuiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • 100 gram boter
  • 1/2 ei
  • 200 gram bloem

 

  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een samenhangend deeg.
  2. Het kan ook met de hand. Klop de suiker, vanillesuiker en boter romig.
  3. Voeg het ei toe en meng goed.
  4. Tenslotte doe je de bloem erbij en kneed je het kort tot een stevig deeg.
  5. Verpak in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
  6. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad.
  7. Voor de arretjescake moeten ze toch in stukjes dus snijd het deeg gewoon eenvoudig in vierkantjes of rechthoekjes. Het hoeft niet netjes.
  8. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 graden. Kleine koekjes bak je iets korter. Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen.
  9. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.

Cakelagen

  • 300 gram ei (6 stuks ong)
  • 183 gram suiker
  • 143 gram bloem
  • 45 gram cacao
  • Extra: 2 taartringen van 24 cm

 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter de taartringen en bekleed met bakpapier (ring en bakplaten)
  2. maak een bain-marie (laagje kokend water in een pan waar een kom in past zonder dat de bodem het water raakt) .
  3. Doe eieren en suiker in mengkom.
  4. Zet de mengkom op de pan, klop met een garde tot 50 graden
  5. haal de mengkom van de pan en klop tot het beslag is afgekoeld. Het moet een lint vormen, dus het moet vloeiend van je garde aflopen.
  6. Meng gezeefde bloem en cacao er met een spatel door.
  7. Schenk in de vormen en egaliseer. Bak 15-25 minuten afhankelijk van de dikte.
  8. Laat afkoelen op een rooster

 

Botercrème

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram poedersuiker
  • 5 ml vanille extract
  • 75 gram rood fruit (diepvries), ontdooid en inclusief sap

 

  1. Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  2. Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
  4. Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door.
  5. Voeg tenslotte het fruit toe en klop tot het allemaal is opgenomen.
  6. Doe de botercrème in een spuitzak met rond spuitmondje en leg in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je botercrème klaar voor gebruik!

feesttaart

Haagse Bluf

 

  • 4 eiwitten (bij voorkeur gepasteuriseerd, verkrijgbaar in een flesje van Two Chicks, te vinden in het schap van de slagroom en dergelijke)
  • 200 gram poedersuiker
  • 20 cl rode bessensap (Hero)

 

  1. Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom met de poedersuiker.
  2. Voeg het bessensap toe en klop alles heel luchtig en glad.

Samenstellen van de taart

  1. Zodra alles is afgekoeld, kun je beginnen met opbouwen. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en leg daar als eerste een laag cake in.
  2. Spuit de botercrème van buitenaf in cirkels op de cakelaag.
  3. Leg hier weer een cakelaag op en spuit weer een laag botercrème erop.
  4. Druk nog wat vers fruit in de botercrème en leg de afgekoelde arretjescake erop.
  5. Leg er vervolgens een omgekeerde taartschaal of bord op en draai het geheel om.
  6. De cakelaag ligt nu bovenop.
  7. Bestrijk de hele taart met de Haagse bluf en maakt de zijkanten mooi glad.
  8. Decoreer met rood fruit.

Tip: Maak de arretjescake, de génoise en botercrème een dag van tevoren. Zo kun je de taart al stapelen en hoef je op de dag zelf alleen nog maar de Haagse bluf te maken.

Advertenties

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s