Koffietijd bakwedstrijd: Boterkoek met pruimen en Zwitserse room

boterkoek met pruimen

boterkoek met pruimen

Deze opdracht was van tevoren niet bekend. We kregen ’s morgens pas te horen dat we een boterkoek moesten maken en er stond een tafel vol ingrediënten klaar waarmee je aan de slag kon. Ik hou hier wel van! Thuis kook en bak ik ook vaak met de dingen die ik in huis heb. Ik ga dan mijn kasten en lades door en kijk wat ik met elkaar kan combineren. En zo rolde er bij deze opdracht een boterkoek met pruimen en pecannoten uit. Ik maakte het nog af met Zwitserse room maar zonder is de boterkoek ook al heerlijk! 

Boterkoek

  • 1 pak koopmans boterkoek
  • 200 gram roomboter
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 gram gedroogde pruimen, in stukjes
  • Een handvol pecannoten
  • 1 theelepel kaneel

 

  1. Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  2. Vet de springvorm in met roomboter of margarine of gebruik de bakspray (Dr. Oetker)
  1. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix toe. (het ei voeg je niet toe, dit staat wel op het pak)
  2. Voeg de pruimen, kaneel en pecannoten toe.
  3. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg.
  4. Doe het deeg in de vorm.
  5. Druk het deeg met de bolle kant van een natte lepel uit in de vorm.
  6. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei.
  7. Trek met een vork schuine lijnen in het deeg, zodat een ruitpatroon ontstaat.
  8. Bak de boterkoek in circa 25 minuten gaar en goudbruin.
  9. Laat de boterkoek circa 1 uur afkoelen voordat je de vorm verwijdert.

 

Zwitserse room

  • 50 gram eidooier
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram maizena of bloem
  • 250 gram melk
  • ½ vanillestokje
  • 25 gram roomboter
  • 350 gram slagroom

 

  1. Klop de suiker met de eidooier los.
  2. Voeg de bloem toe en klop goed door.
  3. Breng de melk met de vanille aan de kook.
  4. Verwijder het vanillestokje en giet de helft van de melk al roerend bij het bloem-eimengsel.
  5. Doe alles terug in de pan en klop hard tot het dikker wordt. Er moet een satéprikker rechtop in blijven staan.
  6. Haal de pan van het vuur en klop de boter erdoor.
  7. Giet op een bord, bedek met vershoudfolie en laat afkoelen.
  8. Klop de slagroom stijf en spatel door de afgekoelde banketbakkersroom.

Kaneelappel en liquor 43 rozijnen

  • 1 appel, geschild en in dunne plakjes
  • ½ tl kaneel
  • 2 koffielepels suiker
  • Handje rozijnen
  • 2 eetlepels Liquor 43

 

  1. Meng de appel met de kaneel en de suiker en zet apart
  2. Laat de rozijnen 15 minuten weken in de Liquor 43 en laat uitlekken.

 

Tenslotte

  1. Verdeel een royale laag zwitserse room over de boterkoek
  2. Maak af met de appels en rozijnen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s