Flammkuchen met kersen, serranoham, balsamicostroop en old white geitenkaas

Flammkuchen

Flammkuchen

Misschien heb je het de laatste tijd al eens voorbij zien komen: Flammkuchen. Het is kort door de bocht het Duitse broertje van de pizza. Maar dat doet de Flammkuchen een beetje tekort want het is eigenlijk ook weer niet helemaal te vergelijken. Flammkuchen komt uit de Elzas en bestaat al enorm lang. Bakkers die wilden testen of hun houtgestookte oven heet genoeg was om brood te bakken, legden een dunne rol deeg op de bodemplaat van de oven. Afhankelijk van hoe snel de deegrol bruin en krokant werd, bepaalden ze de temperatuur van de oven. Later werd het een regionale specialiteit en de klassieker wordt belegd met een mengsel van zure room en crème fraiche, uien en spekjes. Maar je kunt er enorm mee variëren.

Ik kreeg pas de Foodybox van de Kroon op het Werk en daar zat een pak Flammkuchendeeg van Tante Fanny in. Dus nu kon ik het eindelijk eens uitproberen! Er zat ook nog een stuk Old white geitenkaas in, de nieuwe kaas van Old Amsterdam. Ik weet niet of het al verkrijgbaar is, maar dat zal binnenkort zeker zo zijn en het is erg lekker! Alles wat je gewend bent van Old Amsterdam maar dan met een rijke geitenkaassmaak. Nu is het ook nog eens kersenseizoen en kersen combineren heel goed met geitenkaas dus zo ontstond langzamerhand mijn Flammkuchen recept. Ik voegde nog wat pecannoten, serranoham en balsamicostroop toe en je hebt een verrukkelijk hapje of voorgerecht. En als je met z’n 2-en bent kun je er met een groene salade ook prima een hoofdgerecht van maken!

Voor- of bijgerecht voor 4 personen:

 • 1 pak Flammkuchen van Tante Fanny
 • 125 gram crème fraîche
 • 15 à 20 kersen, ontpit en gehalveerd
 • 4 plakjes serranoham in stukjes gesneden
 • 100 ml balsamico azijn
 • 50 gram suiker
 • een handje gehakte pecannoten
 • Old White geitenkaas of oude geitenkaas

Verwarm de oven voor zoals op de verpakking staat aangegeven. Ik heb een heteluchtoven, dan verwarm je de oven voor op 200 graden Celcius. Rol het Flammkuchen deeg uit op een bakplaat. Bestrijk met de crème fraîche maar laat de randen vrij. Beleg met de ham en de kersen en zet dit een kwartier in de oven. Breng de balsamico azijn met de suiker op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur heel laag zodra het kookt en laat langzaam inkoken. Dit duurt ongeveer 10 minuten tot een kwartier. Controleer de dikte van de stroop door een lepel erin te dopen en de stroop een bordje te laten druppelen. Haal de stroop van het vuur zodra het de gewenste dikte heeft, het moet nog wel ‘lopen’. Garneer de Flammkuchen met de stroop, pecannoten en geschaafde geitenkaas en snijd in stukken. Serveer direct en geniet!

Flammkuchen

Advertenties

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marlies schreef:

  Wat een lekkere combinatie heb je gemaakt. Zo leuk om te zien dat iedereen zijn eigen draai geeft aan het flammkuchendeeg.

  Like

  1. Deb's Bakery schreef:

   Dankjewel! Het is, net als pizza, enorm veelzijdig!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s