Farro (parelgort) met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes 

Farro met wortels en kipgehaktballetjes

Farro of parelgort in het Nederlands werd vroeger regelmatig gegeten maar nu weet eigenlijk niemand wat je ermee kunt. Gort is gepelde gerst en een oergraan en hartstikke gezond! Je kunt het op verschillende manieren bereiden: door de soep, in de salade of als risotto. Ik maakte er een hoofdgerecht mee en serveerde de parelgort met kipgehaktballetjes met een krokant korstje, geroosterde wortels, kikkererwten, gekruide zonnebloem- en pompoenpitten en kruidige crème fraîche.

Voor 4 personen:

  • 1 pak parelgort (Lassie)
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg wortelen
  • 4 eetlepels zonnebloem- en pompoenpitten
  • Chilipoeder
  • Komijnzaad (gemalen)
  • Peper en zout
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • polenta (maismeel)
  • 50 gram roomkaas naturel
  • Verse munt
  • Verse peterselie
  • 350 gram kipgehakt ( bij Ali verkopen ze biologisch kipgehakt!)
  • 4 eetlepels crème fraîche
  1. Zet de parelgort met 1 liter water en 1 bouillonblokje in een pan op het vuur. Breng aan de kook en laat zachtjes zo’n 25 minuten koken.
  2. Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius (hetelucht). Schil de wortels en snijd ze in de lengte in vieren. Doe ze in een kom en voeg 2 eetlepels olijfolie, 1/2 tot een hele theelepel komijnzaad en peper en zout toe. Meng dit goed en verspreid dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster zo’n 25 minuten in de oven tot de wortels zacht van binnen zijn.
  3. Doe het kipgehakt met het ei, het paneermeel, 2 eetlepels gehakte munt, de roomkaas en peper en zout in een kom. Meng alles goed door elkaar en draai er balletjes van. Strooi de polenta in een diep bord en rol de balletjes erdoor. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Zet het vuur lager en laat zachtjes garen.
  4. Verhit in een kleine koekenpan 1/2 eetlepel olijfolie. Voeg de zonnebloem- en pompoenpitten, een snuf chilipoeder, wat zout en een snufje komijnzaad toe. Rooster dit goudbruin.
  5. Hak de peterselie fijn. Meng dit door de crème fraîche en breng op smaak met peper en zout.
  6. Giet de parelgort eventueel nog af. Voeg een eetlepel olijfolie, de uitgelekte kikkererwten en de geperste teen knoflook toe. Bak dit nog even 2 minuten.

Serveer de parelgort met de geroosterde wortels en de kipgehaktballetjes. Garneer met de zonnebloem- en pompoenpitten en de crème fraîche. Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s