Groene aspergerisotto met raapstelenpesto

risotto groene asperges en raapstelenpesto

Zoals jullie deze week al konden lezen, houd ik erg van asperges. En stiekem vind ik groene asperges het lekkerst! Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed dat ze meest maar mondjesmaat te krijgen zijn en dat ze ook nog eens erg prijzig zijn. Blijkbaar zijn ze in Nederland niet zo populair want toen ik in Italië studeerde, waren ze altijd volop verkrijgbaar en betaalbaar. Nou ja, ik laat me er niet door weerhouden en als ik ze vind, neem ik ze gelijk mee!

Vandaag wilde ik risotto maken omdat ik mee ga doen aan de wedstrijd ‘Risotto Maestro 2016’ van Francescakookt in samenwerking met Riso Gallo. Ik bereid graag risotto, je kunt er zoveel kanten mee op. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten tijdens het bereiden van een goede risotto. Zo kun je geen risotto maken zonder goede risotto rijst! Ik gebruik altijd arborio rijst maar carnaroli is ook een goede om risotto mee te bereiden. Deze rijstsoorten hebben een halfharde korrel en een hoog zetmeelgehalte. Hierdoor nemen ze veel vocht op. Spoel de rijst van tevoren dan ook niet af want dan spoel je al het zetmeel weg. Een ander belangrijk aspect is tijd! Risotto bereiden is niet moeilijk maar het kost wel tijd en geduld. Er zijn recepten die beweren dat je in één keer de bouillon bij de rijst moet doen maar dit is echt vloeken in de kerk voor de Italianen. Piano piano (langzaamaan) hoor je een risotto te bereiden dus geniet ervan, zet je favoriete muziek op en ruim vast de vaatwasser in, dat scheelt na het eten weer tijd!

Ok, aan de slag. Ik vond vandaag ook mooie raapstelen bij de supermarkt en dat leek me wel een mooie combi met de groene asperges en risotto. Geniet ervan!

Voor 4 personen:

  • 300 gram risottorijst
  • 1 rode ui
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 350 gram groene asperges
  • 200 gram raapstelen
  • 50 gram walnoten en extra om te garneren
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden
  • 20 gram roomboter
  • 50 ml medium dry sherry of witte wijn
  • 125 gram magere spekreepjes

Snipper de ui. Snijd een stukje van de onderkant van de asperges af en snijd ze in stukjes van 3 centimeter. Houd de kopjes apart. Breng 1,5 liter water aan de kook en blancheer hierin de asperges (behalve de kopjes) 4 minuten. Voeg de aspergekopjes de laatste 2 minuten toe. Haal ze uit de pan en zet apart. Los de bouillonblokjes op in het water. Rooster de walnoten. Bak de spekreepjes zachtjes uit.

Verhit een ruime koekenpan en schenk hier 3 eetlepels olijfolie in. Fruit de ui zachtjes. Doe vervolgens de risotto erbij en bak de korrels ongeveer 2 minuten. Blus af met de sherry of witte wijn. Vervolgens voeg je soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Roer steeds goed, ook langs de randen en zorg dat alle rijst met de bouillon in aanraking komt. Zodra het vocht is opgenomen, kan de volgende soeplepel bouillon erbij. Het vuur staat de hele tijd laag. Risotto maken kost tijd. Blijf roeren en bouillon toevoegen.

Was ondertussen de raapstelen grondig schoon. Pureer voor de raapstelenpesto met de staafmixer of keukenmachine 75 gram raapstelen, 50 gram parmezaanse kaas, de walnoten, 1 tl Italiaanse kruiden en 6 eetlepels olijfolie.  Als de pesto te dik is, voeg je nog wat extra olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de rest van de raapstelen in stukjes, ook de stelen.

Als de risotto bijna gaar is, dat wil zeggen dat hij zacht is maar nog wel bite heeft, dan voeg je de raapstelen en asperges toe. Roer goed door, de raapstelen slinken snel. Voeg als laatste de roomboter en de rest van de parmezaanse kaas toe en breng eventueel op smaak met wat zout en peper. Serveer met extra walnoten, de pesto en nog wat parmezaanse kaas. risotto groene asperges en raapstelenpesto

Tips:

  • Blijf steeds roeren in de risotto. Zorg dat elke korrel met de bouillon in aanraking komt
  • een goede risotto ‘loopt’ op het bord. Het moet smeuïg zijn.
  • Neem je tijd. Risotto bereiden kost meestal wel 45 minuten. Dat is het zeker waard!
  • Koop een goede kwaliteit risotto rijst
  • Kun je geen raapstelen vinden, vervang deze dan voor spinazie

 

Advertenties

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Basis risotto |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s