Asperges met gerookte zalm en aspergesoep

asperges met zalm

Het aspergeseizoen is alweer een aantal weken geleden van start gegaan. De mooie witte asperges zijn maar een korte tijd verkrijgbaar en dat is tegenwoordig bijna uniek omdat alles het hele jaar door verkrijgbaar is. 24 juni is het aspergeseizoen voorbij, dan krijgen de planten rust om te kunnen groeien. Dus daarom genieten we er gewoon extra van. In het aspergeseizoen probeer ik ze zo vaak mogelijk te eten en ik wil graag mijn favoriete recept met jullie delen. Ik eet asperges namelijk het liefst met zalm. Gerookte of verse zalm, het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. En als je asperges eet, kun je de volgende dag nog eens lekker genieten van een aspergesoep want de schillen, onderkantjes en het kookvocht zijn een uitstekende basis daarvoor. Dus bij deze twee recepten in één!

aspergesoep

Voor 4 personen:

Asperges met gerookte zalm

 • 1,5 kg witte asperges
 • 4 eieren
 • 200 gram gerookte zalm
 • bosje peterselie
 • 75 gram roomboter
 • 1 kg aardappelen
 • zout
 • zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen en snijd in partjes . Doe ze in een kom, bestrooi met zout en 2 eetlepels zonnebloemolie. Meng goed en leg de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in 30 – 40 minuten goudbruin.

asperges

Schil de asperges rondom met een dunschiller of aspergeschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de asperges in een ruime pan koud gezouten water en breng aan de kook. Kook 10 min. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 15 min. in het hete water liggen. Controleer na 12 min. of ze gaar zijn. Dat hangt af van de dikte van de asperges. Haal de asperges uit de pan. Gooi het kookvocht niet weg! Bewaar het kookvocht met de aspergeschillen en onderkantjes in de koelkast totdat je de soep gaat maken.

Kook de eieren gaar en pel ze. Laat de roomboter smelten en voeg de fijngesneden peterselie en wat zout toe.

Leg de aardappelen en asperges op een bord, verdeel de gerookte zalm erover, leg de gehalveerde eieren erbij en schep de boter-peterseliesaus erover. Garneer met wat extra peterselie.

Aspergesoep

 • 75 gram bloem
 • 75 gram roomboter
 • 2 blokjes groentenbouillon
 • 1,5 liter kookvocht en onderkantjes van de asperges

Smelt de boter in een pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg in een keer de bloem toe en blijf goed roeren. Het duurt een aantal minuten voordat de bloem gaar is. Giet beetje bij beetje het kookvocht van de asperges (zonder de schillen en onderkantjes) bij het boter-bloem mengsel. Roer steeds goed totdat het vocht helemaal is opgenomen en het glad is. Herhaal dit totdat het kookvocht op is. Voeg dan de bouillonblokjes en de stukjes asperge toe en breng aan de kook. Laat dit zo’n 20 minuten pruttelen totdat de stukjes asperge gaar zijn.

Mocht je nou iets heel anders willen met het witte goud, kijk dan eens op I love food & wine voor een risotto met asperges!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s