Koningsdag: Abrikozenmousse taart

Abrikozenmousse taart

Abrikozenmousse taart

Het begint weer overal oranje te kleuren en ook de oranje tompoucen en moorkoppen worden volop aangeboden want morgen is het Koningsdag! Ik ben voor deze gelegenheid de keuken in gedoken om eens wat anders te maken dan het standaard oranje gebak. En zie hier, een heerlijke abrikozenmousse taart. Geen moeilijke taart maar het kost wel even wat tijd. Begin gewoon vandaag en dan kun je er morgen lekker van smullen. Fijne Koningsdag allemaal!

Ingrediënten:

Cake

  • 185 gram boter
  • 220 gram fijne suiker
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram amandelmeel
  • 125 ml sinaasappelsap

Abrikozenmousse

  • 400 g gedroogde abrikozen
  • 2 el honing
  • sap van ½ citroen
  • 265 ml melk
  • 95 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 7 blaadjes gelatine
  • 500 gram geklopte slagroom

Breng de abrikozen aan de kook met 200 ml water en de honing. Zet het vuur laag en laat de abrikozen in 30 minuten zacht worden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en pureer met de staafmixer.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een ronde taartvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de boter en suiker luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en blijf kloppen tot alles gemengd is. Schep het bakmeel, amandelmeel en sap door het botermengsel. Schenk het beslag in de vorm en zet hem ongeveer 50 graden in de oven tot een satéprikker er schoon uit komt. Laat de taart afkoelen.

Breng de melk, suiker en vanille aan de kook. Klop de eidooiers los en voeg een paar eetlepels van de warme melk aan de eidooiers toe. Giet vervolgens, al roerend, de eidooiers bij de overige melk. Laat dit op zacht vuur dikker worden. Het mag niet koken. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Knijp ze uit en los de blaadjes op in een klein beetje kokend water. Voeg de abrikozenpuree aan het melkmengsel toe en roer er vervolgens de opgeloste gelatine door. Spatel er als laatste de slagroom doorheen. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Snijd de taart doormidden en besmeer de bodem met een royale laag mousse. Leg de bovenlaag op de mousse en vul een spuitzak met kartelmondje met de rest van de mousse. Spuit mooie rozetjes op de bovenkant. Bewaar de taart in de koelkast.

De overgebleven mousse kun je lekker als toetje eten!

Abrikozenmousse taart

Abrikozenmousse taart

 

Advertenties

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s