Cranberry granaatappel tartelette

 

 

 

amandeltartelette
amandeltartelette met cranberry granaatappelcompote


Voor mijn de verjaardag van mijn lief wilde ik deze keer zelf een taartje verzinnen. Iets dat er feestelijk uitziet en met mooie rijke smaken. Ik had nog cranberries en een granaatappel dus ik wist al snel dat ik die twee smaken erin wilde. Ik hou altijd wel van taart met fruit en zeker in combinatie met noten. In de voorraadkast kwam ik ook nog amandelspijs tegen en zo kreeg mijn taartje steeds meer vorm. Uiteindelijk is het een heerlijke tartelette van amandeldeeg geworden gevuld met amandelspijs, zelfgemaakte cranberry granaatappelcompote en meringue bovenop. Crunchy, zacht, zoet, een zuurtje, iets romige, alles vind je terug in dit feestelijke maar niet al te moeilijke taartje. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als wij hebben gedaan!

Ik heb 6 taartjes gemaakt in tartelettevormpjes van 10 cm maar je kunt ook een muffinbakblik gebruiken en dan 12 kleine taartjes maken. Vet wel de vormpjes heel goed in en bestuif met bloem anders krijg je ze er niet uit.

Voor het deeg
100 gram koude boter, in blokjes, plus extra voor het invetten
• 125 gram bloem, plus extra voor het bestuiven
• 75 gram amandelmeel
• snufje zout
• 50 gram fijne kristalsuiker
• 1 tl vanille-extract
• 1 eidooier, geklopt met 2 tl koud water

Voor de vulling
• 1 pakje amandelspijs van 300 gram
• 2 eieren
• 1/2 tl vanille-extract

Voor de cranberry-granaatappelcompote
• 200 gram cranberries  (vers of diepvries)
• 60 gram granaatappelpitjes (vers of diepvries)
• 50 ml appel-perensap
• 75 gram suiker

Voor de meringue
• 2 eiwitten
• 80 gram fijne kristalsuiker
• mespunt bakpoeder
• snuf zout

Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix kort tot het eruitziet als fijn broodkruim. Je kunt het ook met de hand doen. Meng dan eerst de droge ingrediënten met elkaar in een kom. Wrijf vervolgens de boter er door met je vingertoppen en voeg dan het ei door. Is het deeg nog te droog, voeg dan een paar druppels koud water toe. Kneed het deeg kort tot een samenhangend geheel, verpak in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Maak vervolgens de compote. Doe de cranberries, granaatappelpitten, suiker en het sap in een steelpan. Breng dit aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Kook de bessen 6-8 minuten tot ze openbarsten. Laat de compote helemaal afkoelen.

Splits 1 ei. Klop de amandelspijs met 1 heel ei en 1 eiwit en het vanille-extract in de keukenmachine of de mixer. Zet apart.

Verdeel het deeg in 6 (of 12) balletjes van gelijke grootte. Duw deze met je vingers in de vormpjes en druk de randen goed aan. Schep er vervolgens een laagje amandelspijs op en dan de cranberry granaatappelcompote. Zet het in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak zo’n 20 minuten. Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten met het bakpoeder en een snufje zout stijf in een schone kom. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Strijk de meringue royaal uit over de vulling. Maak wat mooie pieken in de meringue met een lepel en zet nog zo’n 7-10 minuten in de oven op 170 graden tot de meringue lichtbruin is.

Bereiden 30 minuten Oven 30 minuten

amandeltartelette 3

amandeltartelette

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s