Amandel-appeltaartje met mascarponecrème

Ik had weer eens zin om te bakken 😉 en had nog appels en mascarpone die op moesten. Dus ik heb dit heerlijke taartje bedacht dat er ook nog mooi uit ziet! Eigenlijk wilde ik kleine taartjes maken, alleen ik kon mijn vormpjes niet vinden maar dit recept is ook erg geschikt voor kleine taartjes.
image

Dit heb je nodig:

Deeg

 • 150 gram koude boter
 • 200 gram bloem
 • 100 gram amandelmeel
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 80 gram kristalsuiker
 • 2 losgeklopte eieren
 • snufje zout

Mascarponecrème

 • 250 gram mascarpone
 • vanillestokje
 • 1 tl kaneel
 • 50 gram suiker

Gekarameliseerde appeltjes

 • 3 kleine appels, bijvoorbeeld elstar
 • 100 gram suiker
 • 3 el water
 • 30 gram roomboter
 • 1 tl kaneel
 • 25 gram amadelschaafsel, geroosterd
 • extra kaneel

Je kunt het deeg een dag van tevoren maken. Doe alle ingrediënten behalve de eieren in de keukenmachine en draai het kort zodat het globaal gemengd is. Voeg dan de eieren toe en mix totdat een deegbal ontstaat. Je kunt het uiteraard ook met de hand kneden. Zorg ervoor dat je niet te lang kneed, dan wordt de boter te warm. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uurtje of langer rusten in de koelkast.
image

Bekleed een vlaaivorm met losse bodem met bakpapier en vet hem in. Druk het deeg in de vorm en snijd de randen bij. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met steunvulling zoals droge erwten of rijst. Dit heet blind bakken. Zo zorg je ervoor dat de bodem niet omhoog komt en je een mooi randje krijgt. De steunvulling kun je daarna niet meer gebruiken om te koken maar je kunt ze gewoon bewaren voor een volgende keer dat je steunvulling nodig hebt. Bak de bodem 20 minuten op 180 graden, verwijder dan de steunvulling en bak nog eens 10 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem en laat de suiker op laag vuur oplossen. Laat het zachtjes pruttelen tot de kleur verandert naar goudbruin en roer het dan met een garde door. Let nu goed op en laat de karamel niet te donker worden. Als de karamel egaal is, haal je de pan van het vuur en roer je er 30 gram roomboter door. Zet de pan weer op het vuur en voeg de appels toe. Laat ze ongeveer 5 minuten bakken tot ze zacht zijn. Voeg de kaneel toe en laat afkoelen.

Roer vervolgens de mascarpone los met de suiker, het merg uit het vanillestokje en de kaneel. Zet koud weg. Rooster het amandelschaafsel goudbruin.

Als de taartbodem en de appels zijn afgekoeld dan kun je de taart afmaken. Bestrijk de bodem met de mascarponecrème, verdeel de appeltjes erover en bestrooi met extra kaneel en amandelschaafsel.

Eet smakelijk!
image

Advertenties

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s