Krentenbollen uit het boek ‘Brood uit eigen oven’

image

Op Instagram kwam ik een tijdje geleden een recept voor krentenbollen tegen. Nu heb ik weleens geprobeerd zelf eierkoeken te maken maar het resultaat was toen niet echt super. Het was heerlijk hoor, daar niet van, maar het leek meer op een grote koek dan op een eierkoek. Dus dat moet ik nog maar eens proberen. Anyway, die krentenbollen zagen er zo verrukkelijk uit dat ik ze gelijk heb geprobeerd en oh oh oh, wat zijn ze lekker!! Makkelijk te maken en heel smakelijk. Ze waren zo op.

Het recept komt uit het kookboek ‘Brood uit eigen oven’ van Levine van Doorne. Inmiddels heb ik het kookboek ook en ik ben superenthousiast! Binnenkort zal ik een uitgebreide review schrijven over het boek maar het is zeker een aanrader als je van lekker brood en bijzondere broodjes houdt. Levine heeft ook een blog Uit de keuken van Levine waarop ze regelmatig de heerlijkheden deelt die uit haar oven komen.

Zo, nu naar het recept. Ik schrijf wel dat ik krentenbollen heb gemaakt maar ik heb de krenten vervangen door rozijnen, rozijnenbollen dus. Ik vind krenten zelf minder lekker en die verbranden ook sneller. Maar het kan allebei. Oh ja, ik heb het deeg met een standmixer gemaakt.

Deeg:
450 gram tarwebloem
– 6 gram droge gist
– 8 gram zout
– 25 gram suiker
– 30 gram volle melkpoeder
– 30 gram zachte ongezouten roomboter
– 270 gram water, 20 – 25 °C

Vulling:
300 gram krenten

Verder:
zonnebloemolie om kom, werkplek en handen mee in te vetten
– bakplaat, bekleed met bakpapier
– zachte ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken

Krenten wellen: doe de krenten in een steelpan en voeg water toe tot de krenten net onderstaan. Breng aan de kook en zet direct het vuur uit. Laat de krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat de krenten (de avond van tevoren) 15 minuten wellen in lauw water, laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog.

Deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan met de machine of met de hand (zie hieronder) de krenten door.

Deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan er kneed er dan met de machine of met de hand (zie hieronder) de krenten door.

Deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan de krenten door.

Vulling door het deeg verdelen: leg het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en rol het weer uit. Verdeel de andere helft van de krenten erover, vouw het deeg weer en druk de naden dicht. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld. Vorm een bal van het deeg, zorg ervoor dat de krenten binnenin het deeg blijven.

1e rijs: leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet plastic folie ± 10 minuten rusten. Bol ze nogmaals op, zorg ervoor dat er niet teveel krenten aan de buitenkant van het deeg komen, deze zullen verbranden in de oven. Leg de krentenbollen ± 5 cm uit elkaar op de bakplaat en dek ze af met ingevet plastic folie.image

2e rijs: laat de krentenbollen op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: bak de krentenbollen in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter, leg ze op een rooster en laat ze afkoelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s