Appel-notentaart met cranberries

Appeltaart

Het allereerste recept dat ik met jullie wil delen is dat van een overheerlijke appeltaart. Appeltaart is eigenlijk een klassieker die naast slagroomtaart op de meeste verjaardagen wel voorbij komt. En toen ik was geboren, heeft mijn vader in de kraamperiode behoorlijk wat appeltaarten gebakken voor de visite dus die geur is vast in mijn geheugen blijven hangen 🙂 en ik ben er nog steeds dol op!

In dit recept zijn de rozijnen vervangen door cranberries en heb ik brasil nuts toegevoegd maar je kunt natuurlijk ook voor de klassieker gaan of zelf andere noten toevoegen, zoals hazelnoten of amandelen.

Ingrediënten voor 12 punten

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 1 a 2 eetlepels ijswater
  • een zakje vanillesuiker
  • een kilo appels
  • 75 gram cranberries
  • 100 gram brasil nuts of andere noten, grof gehakt
  • 3 theelepels kaneel
  • 75 gram kristalsuiker
  • paneermeel

Klop het ei los. Je gebruikt een deel voor het deeg, het andere deel om de taart mee te bestrijken.

Kneed de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, 2/3 van het ei, vanillesuiker, baking soda en een snufje zout tot een stevig deeg. Dit kan in de keukenmachine, met een mixer met deeghaken of gewoon met de hand. Als het deeg nog te kruimelig is dan voeg je wat ijswater toe zodat het soepel maar nog wel stevig voelt. Verpak het in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.

Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes of in plakjes. Doe ze in een grote kom en meng hier de cranberries, kristalsuiker, noten en kaneel door.

Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier, vet hem in en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Verdeel het deeg in drieën. Gebruik twee delen om de bodem en zijkant mee te bekleden. Bedek de bodem met een dun laagje paneermeel. Dit neemt het vocht van de appels op zodat je bodem lekker knapperig wordt. Vul de taart met het appelmengsel.

Rol nu de rest van het deeg uit en snijd dit in stroken van ongeveer 1 cm breed. Bekleed de taart hiermee in de vorm van een ruit en sluit af met een rand deeg.

Bak de taart in 60 minuten op een rooster goudbruin. Laat afkoelen in de vorm en serveer naar wens met slagroom en / of ijs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s